Wat is er mis bij het Zorginstituut?

rt-CGM

Ik vraag me af wat er mis is bij het zorginstituut. Of is er niks mis ben ik nu zo dom dat ik het niet snap? Dat kan natuurlijk ook.

Wat is er aan de hand?
Zoals je in mijn blogs kan lezen vind ik dat er vergoeding moet komen voor glucosesensoren die communiceren met insulinepompen. Het zogenoemde ‘Hybride Closed Loop Systeem’ of rt-CGM. Ik denk dat vergoeding gewoon binnen de regeltjes past.

Die kennis heb ik niet van mezelf maar van mensen die zich al heel lang inzetten voor vergoeding van rt-CGM. Denk aan Orrietta Koster en Loes Heijmans van sensorvergoeding en aan Henk Jan Aanstoot arts en onderzoeker van Diabeter.

Gebruik accu in 780g insulinepomp

accu in 780g

Als diabetes type 1 patiënt veroorzaak je een hoop afval. DiabetesPlus geeft onder de hashtag #plasticdiabetessoep al veel aandacht aan de hoeveelheid plastic afval met het doel om dat te verminderen.

Een ander behoorlijk vervuilend onderdeel van de behandeling met een insulinepomp is het gebruik van batterijen. Dat krijgt nog weinig aandacht.

Lees verder “Gebruik accu in 780g insulinepomp”

Open brief Zorginstituut

Er is op Twitter ophef ontstaan over een reactie van het Zorginstituut over de vergoeding van rt-CGM. Ondanks verzoeken is het oorverdovend stil, het instituut zwijgt. Het is prima dat we in Nederland dingen officieel regelen. Maar de verantwoordelijken moeten dan wel vanuit actuele kennis handelen. Volgens mij gebeurt dat niet. Vandaar dat ik vandaag deze open brief aan het instituut heb gestuurd.

Lees verder “Open brief Zorginstituut”

Waardes Medtronic 780g weergeven op smartwatch Fitbit

In deze blog leg ik uit hoe je de waardes van je Medtronic 780g kan weergeven op je smartwatch. Ik gebruik de insulinepomp 780g met de Fitbit Sense. Ook heb je een Android telefoon nodig. Als je alles goed installeert dan krijg je dit resultaat.

Om tot dit resultaat te komen moet je drie dingen doen. Ten eerste moet je de app Minimed van medtronic installeren vanuit de PlaySore. Vervolgens moet je xDrip+ op je Android telefoon installeren. Als je dat gedaan hebt moet je op je Smartwatch een compatible wijzerplaat installeren. Ik zal e.e.a. stap voor stap proberen uit te leggen.

Lees verder “Waardes Medtronic 780g weergeven op smartwatch Fitbit”

Ervaring Medtronic 780g insulinepomp

Op het moment van schrijven gebruik ik de 780g insulinepomp van Medtronic ruim 5 weken. In een eerdere blog heb ik een dagboek bijgehouden van mijn ervaringen bij de overgang van mijn vorige pomp. In dit artikeltje geef ik een samenvatting van wat de pomp voor mij betekent. Kortom: een samenvatting van mijn ervaring met de Medtronic 780g insulinepomp.

Lees verder “Ervaring Medtronic 780g insulinepomp”

Overgang Medtronic 670g 780g

Deze blog is anders dan mijn eerdere blogs over diabetes. Ik hou hier een dagboek bij van mijn overgang van de Medtronic 670g insulinepomp naar de 780g. Lang leve Closed Loop (insuline toediening op basis van CGM 1Continues Glucose Monitoring oftewel continue bloedsuikermeting). Later zal ik vast nog een blog schrijven met een samenvatting van mijn ervaringen met de nieuwe pomp maar eerst maar eens een dagboek over het proces. Eigenlijk heb ik geen idee of het een verhaal wordt waar anderen wat aan hebben. Dat zien we later wel weer.

Lees verder “Overgang Medtronic 670g 780g”

Gedrag nieuw geplaatste sensor

Dit artikel beschrijft het gedrag van een nieuw geplaatste Medtronic glucose sensor. Het artikel is afkomstig van Ivan van myparadigm.eu. Deze site is al enige tijd uit de lucht. De beschrijving betreft een ouder type sensor. De conclusies gelden volgens mij nog steeds, dus ook voor de nieuwste Guardian sensor voor de Medtronic 670g.
Dit artikel publiceerde ik in 2010 op mijn vorige blog

Conclusie

Als je een nieuwe sensor plaatst dan ontstaat een klein wondje. Zodra je de zender op de sensor aansluit begint een kalibratieprocedure. Tijdens die procedure lopen er relatief grote stromen door de sensor. Dit proces verloopt niet bij iedereen goed als je de zender te snel aansluit.

Advies

Als je regelmatig problemen hebt met (de betrouwbaarheid) van sensoren

Lees verder “Gedrag nieuw geplaatste sensor”

Ervaringen Medtronic 670g 2

In deze blog schrijf ik mijn ervaringen met de Medtronic 670g. Het is mijn tweede blog over dit onderwerp en ik kom wel tot conclusies.

In mijn eerste blog over mijn ervaringen met de Medtronic 670g schetste ik mijn eerste bevindingen met deze insulinepomp van Medtronic. Nu ik de pomp ruim 4 weken gebruik kom ik tot een paar conclusies die ik hier opschrijf. Bedenk: het zijn persoonlijke ervaringen die niet voor iedereen hoeven te gelden

Lees verder “Ervaringen Medtronic 670g 2”

Ervaringen Medtronic MiniMed 670g met sensor 1

In deze blog de eerste ervaringen van het gebruik van de Medtronic MiniMed 670g

Medtronic 670g in gebruik
Mijn pomp

In 2014 heb ik uitgebreid geblogd over mijn ervaringen me VEO en  het Enlite CGM (continue glucose monitoring) systeem.
Sinds een paar weken ben ik overgestapt op de nieuwe insulinepomp van Medtronic de MiniMed 670g met bijbehorende glucose sensor en SmartGuard© technologie. Hier mijn eerste indrukken van dit nieuwe systeem dat sinds kort in Nederland verkrijgbaar is.

Lees verder “Ervaringen Medtronic MiniMed 670g met sensor 1”

Zoekmachines vertekenen de werkelijkheid

Dokter J.E. Enklaar, orthopedisch chirurg te Amsterdam behandelde me in de jaren 60.  Zijn handelen is niet terug te vinden met zoekmachines.

Enklaar was de Jansen Steur van de jaren 60. Nog dagelijks ondervind ik last van 2 operaties die hij nooit had mogen uitvoeren. Ik ben niet het enige slachtoffer, het zijn er minstens 10-tallen. Als je -tot in de jaren 90- bij een fysiotherapeut(e) in Amsterdam kwam en hij/zij hoorde dat je bij Enklaar was behandeld, dan reageerden ze per definitie geschrokken. Op een gegeven moment (veel te laat) is hij uit zijn ambt gezet.
Nou is het niet mijn bedoeling om de man postuum nog een schop na te geven, maar er is wel wat raars aan de hand. Puur uit interesse ben ik eens op hem gaan googelen. Je krijgt best nog wel wat hits naar artikelen van hem, bijvoorbeeld artikelen die geplaatst zijn in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde in de jaren 50. Ook zijn overlijden is in het blad te vinden. Nergens staat bij die informatie dat hij achteraf niet zo’n heel best arts bleek te zijn. Sterker nog, ik kon de veroordeling alleen lezen in een blog [inmiddels niet meer online] van één van de slachtoffers.

Als reden kan ik alleen maar bedenken dat 40 jaar geleden niet aan de grote klok gehangen werd als een medicus veroordeeld werd, en dat het nu alleen in gesloten archieven te vinden is. Maar het geeft wel een raar beeld, als je iemand zoekt dat je dan van alles vindt, maar dat het grootste drama uit zijn leven verborgen blijft. Natuurlijk is dat niet de schuld van de zoekmachines, maar hun resultaten zijn soms wel erg misleidend.

(gezocht met DuckDuckGo, Bing en Google)
(zoek ik wel goed????)

PS:
Hij is dus veroordeeld na de beoordeling van een groot aantal zaken (was ik niet bij).
Paar voorbeelden die ik weet: Scoliose operaties die al lang achterhaald waren. Groeistop in ledematen waarvan bekend was dat dat link was. (ik was één van degene waarop hij experimenteerde). Rare gips behandelingen. Kleine kinderen tot 20 maal toe opereren aan hun voet zonder eens een ander te raadplegen.

PS 2: (juli 2022) Alle reacties hieronder bewijzen inderdaad mijn stelling dat zoekmachines de werkelijkheid vertekenen. Nu een blog van een patiënt niet meer online staat is dit artikel -voor zover ik heb kunnen vinden- de enige plek die de veroordeling van Enklaar meldt.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com