Gebruik accu in 780g insulinepomp

accu in 780g

Als diabetes type 1 patiënt veroorzaak je een hoop afval. DiabetesPlus geeft onder de hashtag #plasticdiabetessoep al veel aandacht aan de hoeveelheid plastic afval met het doel om dat te verminderen.

Een ander behoorlijk vervuilend onderdeel van de behandeling met een insulinepomp is het gebruik van batterijen. Dat krijgt nog weinig aandacht.

Sinds de 780g insulinepomp van Medtronic kan je echter prima oplaadbare batterijen gebruiken. Hier en daar kan je nog lezen dat dat niet werkt maar dat geldt echt alleen voor eerdere types zoals de 670g. Zelf gebruik ik meer dan een jaar NiMh batterijen van GP met een capaciteit van 2600 mAh. Als ik die heb opgeladen kan ik zo maar 10 dagen voort. Ik vind het het handigst om ze te wisselen gelijk met mijn sensorvervanging. Wekelijks dus. Accu in een goede oplader (ik gebruik Armytek uni C2) stoppen en als hij is opgeladen uit de lader halen en opslaan voor volgend gebruik.

Ik weet dat batterijen vergoed worden en accu’s nog niet. Als je het kan betalen dan is het aanschaffen van een paar oplaadbare batterijen en een lader een mooie actie om een klein beetje bij te dragen aan een beter milieu. Wellicht kan je ook in andere apparaten batterijen door accu’s vervangen. Moderne accu’s verliezen nauwelijks lading.

Overigens zouden leveranciers kunnen overwegen om een lader en een paar accu’s te leveren voor gebruikers van geschikte pompen. Is op termijn vast voordeliger.

Een mooie test van accu’s vind je op deze pagina van de site van Hardware Info.

Als je een lader koopt kies dan een intelligente lader voor NiMh batterijen. Die schakelen op tijd uit (Minus-delta-U-uitschakeling) en kies voor een lage laadstroom. Snelladen is gewoon niet goed voor batterijen.

2 gedachten aan “Gebruik accu in 780g insulinepomp”

    1. Jammer en bijzonder. Bij mij werkt het met ReCyko 2600 en HQ 2600 NiMh batterijen altijd goed. Heb je wel een goede lader? De batterijen moeten wel echt opgeladen zijn als je ze plaatst. Overigens liggen de batterijen vaak 4 weken opgeladen te wachten voor plaatsing. Nooit problemen.
      EDIT: ik lees dat de beginspanning wel eens laag kan zijn als de batterij koud is. Daardoor zou de pomp de batterij kunnen ‘afkeuren’. Probeer eens de batterij een minuutje in je hand op te warmen. Wellicht lukt het dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com