Open brief Zorginstituut

Er is op Twitter ophef ontstaan over een reactie van het Zorginstituut over de vergoeding van rt-CGM. Ondanks verzoeken is het oorverdovend stil, het instituut zwijgt. Het is prima dat we in Nederland dingen officieel regelen. Maar de verantwoordelijken moeten dan wel vanuit actuele kennis handelen. Volgens mij gebeurt dat niet. Vandaar dat ik vandaag deze open brief aan het instituut heb gestuurd.

Beste mensen,

Op 7 december stelt u op Twitter: “Of er nog meer groepen patiënten zijn die ondanks de beschikbare zorg een medische noodzaak heeft voor een CGM maar deze nu niet vergoed krijgt, is niet bekend. Niet bij ons als Zorginstituut, maar ook niet bij zorgverleners en patiëntenverenigingen”.

Dat is gewoon onjuist. De DVN bijvoorbeeld pleit al langer voor rt-CGM in het basispakket. In landen om ons heen wordt rt-CGM al vergoed.

Er zijn heel mooie resultaten gepubliceerd bijvoorbeeld over de behandeling van DM1 patiënten in Zweden. U bent door bijvoorbeeld #sensorvergoeding daar tijden geleden al op gewezen. Door uw tweet ontstaat onrust en woede onder patiënten. Er is dan ook uitgebreid op uw tweet gereageerd. Het blijft echter oorverdovend stil van uw kant. Door niet reageren schaadt u mensen. Kennelijk verplaatst u zich niet in de patiënt. Dat is kwalijk in mijn ogen.

Voor alle duidelijkheid: ik snap echt wel dat niet alles wat medisch mogelijk is ook vergoed kan worden. Maar daar zijn standaarden voor geformuleerd. De behandeling met rt-CGM valt volgens mij binnen de (QUALY) normen.

Meer dan 100.000 mensen in Nederland worstelen dagelijks met deze rotkwaal waarmee je de hele dag, elke dag van het jaar bezig bent. Het zou fijn zijn als u snel professioneel en vanuit kennis reageert op de ophef.

Alvast hartelijke dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com