Wat is er mis bij het Zorginstituut?

rt-CGM

Ik vraag me af wat er mis is bij het zorginstituut. Of is er niks mis ben ik nu zo dom dat ik het niet snap? Dat kan natuurlijk ook.

Wat is er aan de hand?
Zoals je in mijn blogs kan lezen vind ik dat er vergoeding moet komen voor glucosesensoren die communiceren met insulinepompen. Het zogenoemde ‘Hybride Closed Loop Systeem’ of rt-CGM. Ik denk dat vergoeding gewoon binnen de regeltjes past.

Die kennis heb ik niet van mezelf maar van mensen die zich al heel lang inzetten voor vergoeding van rt-CGM. Denk aan Orrietta Koster en Loes Heijmans van sensorvergoeding en aan Henk Jan Aanstoot arts en onderzoeker van Diabeter.

Onrust

Onlangs Twitterde het zorginstituut overduidelijke onwaarheden over de stand van de wetenschap over dit onderwerp. Dat veroorzaakte een hoop onrust. Ik schreef mijn boosheid van mij af en publiceerde een open brief aan het zorginstituut. Ik vroeg om een professionele reactie van hun kant.

Reactie instituut

Na een maand kwam die reactie1leuk detail: het instituut meldde dat met de reactie de vraag was afgehandeld. In mijn ogen niet echt een reactie die hout snijdt. Het instituut gaat niet in op de wetenschappelijke bewijzen die er zijn maar refereert slechts aan 1 onderzoek.
Sensorvergoeding heeft een mooie samenvatting gemaakt van wetenschappelijk onderzoek kennelijk is die kennis -ondanks dat ze daar vaak op gewezen zijn- nog niet geland bij het instituut.

En nu?

Eigenlijk word je helemaal kriegel van dit soort zaken. Natuurlijk kunnen er dingen besloten worden waar je het niet mee eens bent. Zo gaat het nu eenmaal. Maar als professionals die niet op de hoogte zijn van de laatste wetenschappelijke inzichten beslissingen nemen over de gezondheid van 100.000 mensen dan is er volgens mij iets goed mis. Het vertrouwen in de overheid neemt af, dat weten we zo langzamerhand wel. Dat is niet fijn. Het zorginstituut is een overheidsinstelling. Het minste wat je kan verwachten is dat de werknemers handelen vanuit actuele kennis. Patiënten, artsen, patiëntenverenigingen hebben het instituut meermaals gewezen op actuele stand van de wetenschap over rt-CGM.

Best Zorginstituut: mag ik u vragen om mij (en alle betrokkenen) te wijzen op onze denkfout? Als die er niet is wilt u dan uw standpunt heroverwegen?

Laatste nieuws

20 januari 2022 stuurt de Diabetesvereniging deze brief aan de minister. Heel fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com