Rare jongens die politici Deel II

In 2014 heb ik al eens geschreven over het verkeersbeleid van de gemeente De Marne. Inmiddels woon ik niet meer in de gemeente maar een bericht in De Marne Nieuws doet me maar weer even in de pen klem klimmen. Destijds heb ik me als inwoner van Warfhuizen bemoeid met de inrichting van de weg. Richting politiek hebben we wel eens laten weten dat we niet zo blij waren met beslissingen die genomen worden. (De VVD heeft naar aanleiding daarvan overigens nooit de moeite genomen om in discussie te gaan met bewoners). Lees “Rare jongens die politici Deel II” verder

Weet minister Schippers echt niet hoe het zit?

Als ik de krant mag geloven heeft minister Schippers gezegd dat je als gehandicapte maximaal € 385,= meer kwijt bent dan als niet gehandicapte. Ik ervaar wat anders. Rekent u even mee?

Eigen risico € 385,=
Vanwege scoliose jaarlijks fysiotherapie nodig. De kwaal komt kennelijk te weinig voor om op lijstjes te verschijnen. Maar het lijkt me niet vreemd dat je af en toe last van je spieren hebt als je al meer dan 30 jaar met een vastgezette rug rond loopt. Jaarlijks zeg € 250,=
Vanwege dezelfde scoliose kan ik zelf mijn voetnagels niet verzorgen. SIM classificatie geldt niet omdat mijn aandoeningen niet op lijstjes staan die achter bureaus bedacht zijn. Jaarlijkse kosten € 247,50 (overigens is het maar de vraag of je zelf ingroeiende nagels moet willen verzorgen)
Ik kom dus op een bedrag van bijna € 900,=
Dieetkosten voor diabetes reken ik dan maar even niet mee (of zijn die er niet meer sinds ze niet meer aftrekbaar zijn). Ook niet een extra apneu masker van een paar honderd euro dat ik uit Amerika heb laten komen. Een reis cpap (€ 800,=) reken ik ook niet mee, want dat is echt luxe. Lees “Weet minister Schippers echt niet hoe het zit?” verder

Geklaag over windmolens begint ridicuul te worden

In Trouw van zaterdag staat er weer een negatief verhaal over
windmolens. Het stuk van een lezer is prominent met kleur geplaatst.
Zo langzamerhand begint het wel ridicuul te worden. Collectief
geklaag over broodnodige energievoorziening.
Wie hoor je over desastreuze vernielingen van onze leefomgeving?
Hele historische binnensteden zijn verpest door auto’s. Prachtige
gevels worden verstopt achter reclame van winkelketens. Mooie
grachten zijn gedempt. Duingebieden krijgen enorme parkeerterreinen.
Het hele land ligt vol lelijke snelwegen, Lees “Geklaag over windmolens begint ridicuul te worden” verder

Heeft Multinational Roche wel eens van internationaal transport gehoord?

Na een paar dagen heeft het nieuws ook de grotere media bereikt. Roche kan in Nederland tijdelijk geen onderdelen voor insulinepompen leveren. De managers daar begrijpen echt niet hoe het zit. In eerste instantie adviseren ze gebruikers over te stappen op de pen. Belachelijk om twee redenen: Lees “Heeft Multinational Roche wel eens van internationaal transport gehoord?” verder

Procedures en waarom is de zorg zo duur?

Ik heb apneu en gebruik daarvoor ’s nachts een CPAP apparaat. Wordt keurig vergoed door de ziektekosten verzekering. Omdat we onze auto wegdoen wil ik een lichte reis-cpap aanschaffen. Moet ik zelf betalen (is niet vreemd, want het gaat om luxe).
Ik bestel en betaal het ding in een webwinkel. Vervolgens krijg ik een telefoontje van de leverancier dat ze een medische verklaring willen waarin staat wat de druk moet zijn. Dit is nog wel te begrijpen, mensen moeten zichzelf voor dit soort dingen niet indiceren.
Toen de therapie begon kreeg ik van het ziekenhuis een douane verklaring zodat je de cpap als handbagage mag meenemen. Ik stuur die verklaring op samen met een verslag van de laatste maanden die ik kan generen met mijn huidige cpap. Daarin staat dat de druk 7 is. Dat vermeld ik ook nog maar eens in de mail.
Vervolgens neemt de leverancier weer contact met me op. Ik moet echt een medische verklaring hebben waarin die druk van 7 staat vermeld.
Dan het ziekenhuis maar lastig vallen. Ik leg het probleem voor. Het ziekenhuis neemt contact met me op en vraagt wat de druk momenteel is. Ik zeg: 7!. Reactie van het ziekenhuis: prima, dan stellen wij een medische verklaring op waarin we díe druk vermelden
Allemaal aardige mensen hoor, maar wat zonde van de tijd allemaal. Zou dat de reden zijn dat hetzelfde apparaat in de VS zoveel goedkoper is?

Onze “parel op ’t Hoogeland” is te koop

Vandaag is het dan zo ver: ons huis staat te koop op Funda .
Het is best slikken, we hebben heel erg genoten van onze rentenierswoning en van Warfhuizen. Wat er over ons huis (Baron van Asbeckweg 55) te vertellen is vind je allemaal op Funda.
Warfhuizen is een heerlijke plek om te wonen. Mensen zijn onderling zeer betrokken, maar iedereen kan doen waar hij of zij zin in heeft zolang je een ander maar niet tot last bent. Er is een actief verenigingsleven en een veel gebruikt dorpshuis. Iedereen is daar welkom en als je geen zin hebt om je aan te sluiten, dan is het ook prima.
Om de betrokkenheid te illustreren het volgende verhaal. In het dorp woonde tot voor kort een man die erg spastisch was. Hij was voor zijn eten afhankelijk van een bezorgdienst. Een paar jaar geleden waren we behoorlijk ingesneeuwd en moeilijk bereikbaar. Gerda dacht “wie weet krijgt Simon geen eten”. Ze ging naar hem toe om hem aan te bieden een portie boerenkool te brengen. Simon begon te lachen, hij had ook al zuurkool en hutspot aangeboden gekregen van dorpsgenoten. Waar vind je dat nog?
Zijn er dan geen nadelen? Waarom ga je dan weg? Nou, daar is een simpel antwoord op te geven. Je bent vanuit Warfhuizen in 20 minuutjes in de stad…….met de auto. Je moet dus eigenlijk een auto hebben als je in Warfhuizen woont. Mijn ogen gaan achteruit, dus de auto moet over een tijdje waarschijnlijk weg. Conclusie: we gaan naar stad. Best jammer maar het wordt vast ook weer leuk.

Hulde aan Telfort

Ik wil nog wel eens klagen over bedrijven die -in mijn ogen- een wanprestatie leveren. Dit alles in de hoop dat mijn gekrabbel het serviceniveau omhoog brengt.

Vandaag geen klacht maar een groot compliment voor Telfort.
[technische uitleg]
Onlangs heb ik een Synology NAS aangeschaft. Mijn broer en ik willen onze data bij elkaar opslaan. Handig voor als er een huis afbrandt. Het leek ons veilig om dat met een VPN verbinding met  t2tp/ipsec te doen. Op de NAS draait een VPN server dus dat is goed. Ik heb keurig portforwarding gedaan voor poorten 500, 1701 en 4500. Mijn broer kon maar geen verbinding krijgen. Ik kan wel op zíjn NAS komen. Het enige verschil tussen onze configuraties is het type modem. O ja, de Windows versies zijn ook anders, maar daar had ik geen verdenking. Ik heb me scheel gezocht op internet naar een instelling die ik wellicht vergeten ben. Na uren zoeken geen resultaat.
[/technische uitleg]
Vervolgens op het telfort forum de vraag voorgelegd. Binnen een uur kreeg ik reactie: uw modem kan dat niet aan. Iets in de firmware. We sturen u een nieuw modem op.
Kijk: dat is service, zeker voor een goedkope provider. Hulde.

ps:
Óf ik zoek niet goed, óf heel weinig mensen gebruiken een connectie zoals wij die willen.

Rare jongens die politici

of hoe iedereen langs elkaar heen werkt.

Iedereen in ons land heeft verstand van verkeer. Denken we allemaal. De overheid heeft daarom jaren geleden een verstandig besluit genomen. Ze hebben de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) opgericht. Zoals de naam al doet vermoeden kijkt deze club op een wetenschappelijke manier aan tegen verkeersveiligheid. Alle publicaties zijn openbaar. Iedereen kan dus zijn kennis vergroten en hoeft niet zelf zaken te onderzoeken.
Ik ging er van uit dat lokale politici kennis zouden nemen van de richtlijnen. Dat spaart immers geld een schept duidelijkheid. Maar zoals de titel van dit stukje al aangaf, dat doen ze helemaal niet.

Afgelopen periode is de provinciale weg waaraan we wonen gerenoveerd (N983). Op verzoek van bewoners is het een 60 km weg geworden met in de bebouwde kommen 30 km. Heel terecht, het SWVO heeft een rapport uitgebracht waarin je keurig kan lezen wat een veilige snelheid is. (Vanwege het gemengd gebruik van fietsers, voetgangers en auto’s op een gedeelte van de weg is 60 km eigenlijk nog te hard)
Wat doet de gemeente? Ze proberen 80 km te handhaven. We krijgen kreten te horen als “zestig waar het moet en 80 waar het kan”. Volgens de politici kan 80. Waarom geeft de landelijke overheid geld uit voor wetenschappelijk onderzoek als wij in onze gemeente zulke deskundigen hebben rondlopen kan je je dan afvragen.

Nog even wat voorbeelden van inconsequent handelen. De gemeente zegt dat ze moeten bezuinigen en dat ze moeten samenwerken met andere gemeentes. Wat betekent dat in de praktijk?
De weg van Winsum naar Schouwerzijl is een smalle bochtige weg waar auto’s landbouwverkeer en fietsers over gaan. Winsum heeft besloten dat de weg 60 km moet worden. De Marne vindt dat kennelijk niet nodig (of ís er helemaal geen samenwerking?). Gevolg: van Winsum tot de gemeentegrens mag je 60 rijden. Dan mag je 200 meter gas geven tot 80. Vervolgens is de grens weer 30 in het dorp. Afgezien van het onwettige van de situatie (overgang van 80 naar 30 mag helemaal niet) is dit natuurlijk de reinste kolder. Spreek gewoon met je buurgemeente af dat het traject 60 wordt. Simpel, overzichtelijk en scheelt een hoop borden (geld).
Als we Schouwerzijl weer verlaten richting de N983, dan mag je weer 80. Ik heb geen SWOV nodig om te weten dat als je met die snelheid over dat weggetje rijdt dat je dan gewoon een misdadiger bent. Je hebt geen overzicht over de weg en er wordt veel gefietst. Ook hier weer onnodige bebording en een rare situatie. Je komt van een kleine weg en gaat naar een bredere terwijl je langzamer moet gaan rijden. Verwarrender kan je het niet maken, goedkoper wel.

Nou vooruit. Nog eentje dan. Vanaf de N983 naar Zuurdijk verlaat je 60 km zone. Je gaat over een smalle weg waar ook toeristische fietsers via fietsknooppunten over worden geleid. Voor Zuurdijk staat een bord 60. Bij Zuurdijk mag je 30.

Ik kan nog een hoop voorbeelden geven maar het idee lijkt me duidelijk.

Jongens en meisjes van de politiek: wanneer beseffen jullie nou dat we in een uniek gebied wonen? Buit het uit dat het hier zo mooi en rustig is. Maak jullie motto: “60 in De Marne behalve waar 80 écht kan”. Je bereikt er veel mee:

  • Duidelijkheid.
  • Minder kosten aan rare bebording.
  • Veiliger leefomgeving (bron SWOV).
  • Geloofwaardiger bestuur.
  • Mooie uitstraling voor een gemeente die toeristen wil trekken.

Zijn er dan geen nadelen aan zo’n vernieuwend beleid? Tsja, het kan op sommige trajecten wellicht een minuutje schelen (echt niet meer). Maar als we het hebben over de professionals die hun brood hier verdienen, dan gaat het meestal om grote auto’s. Ik vind het echt niet fijn dat als ik hier fiets en er een  melkwagen met 80 km/u rakelings langs me heen scheurt. Ik daag iedereen uit om me uit te leggen waarom ik dat fijn of normaal zou moeten vinden.

ps.: ik heb in diverse clubjes gezeten die zich bemoeien met de leefbaarheid in ons dorp. Dit stuk schrijf ik 100% op persoonlijke titel.

ps.2: gelukkig zijn er ook politieke partijen die het beleid ook afkeuren. Helaas een kleine minderheid.

Wolf Garten tuingereedschap is na een paar jaar niet meer te repareren.

Ben ik nou een te kritische consument of zit de wereld echt gek in elkaar?
De roep om apparatuur die lang mee gaat en na jaren nog te repareren is neemt toe. Vind ik een heel goede zaak.

Zeven jaar geleden kochten we een grasmaaimachine van Wolf Garten. Een Duits degelijk merk. Dachten we. Je mag ook wat verwachten als je bijna € 800,= uitgeeft. Je denkt dan, voor dat lappie grond van ons doet hij het de komende decennia wel. Er zit een keurig Honda motortje op, die begeeft het echt niet, die overleeft mij wel.
Vorige week brak de mulchplaat in stukken. Dat hoort eigenlijk niet. Het ding was helemaal verroest. Niet zo gek met nat gras. Zo’n onderdeel hoor je gewoon van aluminium of degelijke kunststof te maken. Maar goed, naar de dealer om een nieuwe plaat te bestellen. Blijkt dat de onderdelen niet meer leverbaar zijn! De dealer was ook heel verbaasd, aan hem ligt dit probleem niet.

Wolf Garten heeft een Filosofie kunnen we op hun website lezen. Daar staat ook:

     Producten van WOLF-Garten
  •   kunt u jaar na jaar vertrouwen

Niet dus.

Naar ik begrijp is het bedrijf overgenomen door Amerikaanse investeerders. Of dat ook zo is weet ik niet, maar degelijke Duitse service is er niet meer.

Bedenk dat als je wat van Wolf Garten koopt dat je je spul in 5 jaar moet afschrijven.

Ik roep alle dealers op een eerlijk verhaal te houden en potentiële klanten te waarschuwen. 

Wat ik me afvraag: zijn er nog merken waar het anders is????

 
Edit 25 mei:
 
Wel grappig: ik stel de vraag of andere fabrikanten anders met dit soort zaken omgaan. Jawel dus blijkt een paar dagen later. De koelkast van mijn moeder gaat stuk. Ook een duur luxe Duits merk (Liebherr). Ruim buiten de garantietermijn. Ze stelden zelf een coulance regeling voor: een redelijke afschrijving per jaar voor de jaren dat het ding het deed. Voor een aanvullend bedrag een spiksplinternieuwe machine met gewoon weer twee jaar garantie. Zo kan het dus ook, dat geeft vertrouwen!
Haal je een goedkoop Chinees product in huis, dan moet je niet zeuren, maar als je iets duurs koopt mag je dit verwachten! Hulde aan Liebherr
Het sterkt me in het idee om nog maar even door te gaan met deze zaak. Eigenlijk zouden consumenten op beoordelingssites merken moeten kunnen beoordelen. Contact met één van de grootste sites van Nederland waar ik dit idee aanleverde leerde me dat ze er al mee bezig zijn. Andere organisaties vinden het een sympathiek idee en “nemen het mee”. Of het wat oplevert weet ik niet, maar niet geschoten is altijd mis.