Ervaringen Medtronic 670g 2

In deze blog schrijf ik mijn ervaringen met de Medtronic 670g. Het is mijn tweede blog over dit onderwerp en ik kom wel tot conclusies.

In mijn eerste blog over mijn ervaringen met de Medtronic 670g schetste ik mijn eerste bevindingen met deze insulinepomp van Medtronic. Nu ik de pomp ruim 4 weken gebruik kom ik tot een paar conclusies die ik hier opschrijf. Bedenk: het zijn persoonlijke ervaringen die niet voor iedereen hoeven te gelden

De 670g is sinds kort in Nederland verkrijgbaar. Overigens heeft de pomp al in 2016 FDA approval gekregen. We mogen dus aannemen dat het bedrijf al behoorlijk veel verder is met een closed loop systeem. Het is jammer dat we steeds 4 jaar “vastzitten” aan een pomp. Deze Medtronic insulinepomp is een mooi apparaat maar is binnenkort natuurlijk weer verouderd. Over de wens van aanpassen van het algoritme later meer.

Het goede nieuws

Om positief te beginnen: mijn waardes zijn met de 670g insulinepomp beter in range dan met mijn vorige pomp (de Veo). De automodus regelt mooi naar acceptabele bloedsuikers. Dat is dus een grote winst. Als ik standaard maaltijden gebruikt zonder langzame koolhydraten dan heb ik weinig omkijken naar de pomp. Basaal gaat keurig naar beneden als ik me wat meer inspan. Het blijft vervelend dat de AutoModus blijft zeuren om BG waardes als je mooi stabiel zit onder het niveau waarop de pomp wil regelen (6,7). Dat kritiek punt blijft dus staan. Hieronder de uitdraai van een standaard dag. De paarse balkjes geven de basaal aan. Mooi is te zien hoe de basaal zich aanpast aan de bloedsuiker. Hele dag keurig binnen range.

Uitdraai van de Medtronic 670g. Verloop bloedsuikers gedurende een dag
Rapportage 670g insulinepomp

Wat (nog) lastig is

Illustratie basaal insuline bij hoge waardes. Uitdraai Medtronic 670g
Deelrapport Automodus

Langzame koolhydraten is bij mij gedoe. Square wave kan je niet toepassen in AutoModus op de Medtronic 670g. Je moet dan gokken en twee keer een bolus geven. Wekker zetten dus. Nogmaals: gedoe. Ook regel je dan niet goed meer. Als ik bij bv pasta een eerste bolus geef van x% en het blijkt dat ik dat te laag inschat dan kom ik dus snel in een te hoge waarde. De pomp gaat dan als een gek extra basaal geven. Geef ik dan alsnog de rest van de berekende insuline dan kom ik te laag uit. Op het plaatje kan je zien dat de basaal (pijl) als een gek aan de gang gaat als de waarde omhoog gaat) Kortom: als ik langzame koolhydraten eet dan ben ik (te) veel met mijn regulatie bezig. Bij mijn vorige sensor (Enlite op VEO pomp) speelde dat probleem veel minder. Als ik het aantal koolhydraten wist dan gaf ik een square wave of dual wave en kwam uiteindelijk wel goed uit. Nadeel was dat er vaak wel een piek zat na het eten. Voorlopig eet ik maar zo weinig mogelijk langzame koolhydraten. Ik blijf nog even proberen of ik een gevoel kan ontwikkelen voor de trage koolhydraten. Anders zal ik de AutoModus wel eens uit gaan zetten. Voorlopig wil ik dat nog niet. Ook bij de vorige pomp had ik veel tijd nodig om er goed mee om te kunnen gaan. Misschien moet ik de goede bediening nog ontdekken.

Altijd koolhydraten opgeven?

Nog een bijzondere punt. Je moet altijd opgeven als je koolhydraten tot je neemt. Dat snap ik want het algoritme moet dat natuurlijk weten. Als ik echter op 4.0 zit en wat aan het dalen ben en ik geef bv 5 koolhydraten op dan stelt de pomp een bolus voor. Dat advies volg ik natuurlijk niet op want dan weet ik zeker dat ik in een hypo beland. Navraag bij Medtronic gaf als antwoord: “koolhydraten die u eet ook te bolussen” en ” hypo protocol” aanhouden zoals u dat eerder deed. Dat is dus met elkaar in tegenspraak volgens mij. Overigens lijkt de Medtronic 670g niet erg in de war te raken als ik kleine hoeveelheden koolhydraten tot me neem zonder die op te geven. Ik ben dus maar eigenwijs en corrigeer soms met stiekeme kleine hapjes om dreigende laagwaardes te voorkomen. De alarmen voorkomen overigens bij mij echt dat ik in een hypo terecht kom.

Belangrijkste wensen

 • Zorg dat de pomp updates kan krijgen. Volgens mij kan dat nu niet en dat is jammer. Er zit immers een algoritme in verwerkt en dat zal heus in de loop van de tijd verbeterd worden door de leverancier. Zonde dat je vier jaar moet wachten op verbeteringen.
 • Doe iets met SquareWave of geef de mogelijkheid om aan te geven dat je langzame koolhydraten eet. Dat moet toch in het algoritme op te nemen zijn. Zelfs niet professionals zijn in staat om closed loop te ontwikkelen (bv. deze of deze). Medtronic moet toch verder (kunnen) zijn.
 • Maak de doelwaarde voor basaal instelbaar (is nu 6,7 of 8,4)

Tevredenheid

Samenvattend heb ik dus best wat kritiekpunten maar ik wil de pomp niet meer kwijt. De regulatie gaat beter dan met de combinatie VEO / Enlite en dat is een welkome verbetering.

Edit: inmiddels heb ik de pomp een paar maanden in gebruik en heb ik er een derde blog aan gewijd.

8 gedachten aan “Ervaringen Medtronic 670g 2”

 1. Hallo Kees,
  Leuk om jouw ervaringen te lezen, ik ga op korte termijn starten met de 670G, ben nu de Omnipod gewend, samen met de Freestyle Libre systeem. Ben al langere tijd ontregeld, hoop dat dit systeem verbeteringen brengt en dat ik weer een beetje regelmaat krijg.
  Heb jij nog tips voor mij in het begin van de nieuwe therapie?

  Vriendelijke groet,
  Arjan

  1. Beste advies wat ik kan geven: probeer geduld te hebben. De pomp moet leren en daar moet hij de tijd voor krijgen dus grijp zo min mogelijk in en ervan uitgaan dat je pas na weken mooie resultaten kan verwachten. Kost best inspanning mijn ervaringen waren positief. Ik ben blij met de 670g. 😉

 2. Hoi, wat geweldig om dit allemaal te lezen. Heb nu sinds 4 weken de enlite aan de 640 gekoppeld en heb nu eindelijk geen hypo’s meer. Ik voel ze niet meer aankomen na 41 jaar diabetes. De basaal wordt nu uitgezet en ik krijg een melding en kan reageren. Nu zie ik ’s morgen dat de pomp een uur de basaal uitgezet heeft om 4 uur in de nacht…De 670 zie ik ook wel zitten. Automatisch de snufjes novorapid krijgen zodat je mooi rond de 6 blijft zitten zou fantastisch zijn. Ik blijf je een poosje volgen… Gr René

 3. Ik begin toch steeds meer te twijfelen of ik de 670 überhaupt wel wil hebben… Het klonk allemaal zo ideaal. Maar ik hoor toch nogal wat negatieve klanken om me heen… En dat aantal blijft groeien.. heb nu de 640 met enlite (en fiasp) die.,op wat pieken na, het eigenlijk best goed doet… Ideaal leek het, een pomp die die pieken ook doet verdwijnen…. Nu zet ik snachts de pomp op stil… Een rustige nacht is voor mij heel wat waard… Ik zie morgen ochtend wel hoe de nacht verlopen is…. En eet ik wel wel onverwacht iets, wat niet in de planning zat, werk ik die weg met een (dual wave )bolus..of als ik toch, onverhoopt zonder prikapparatuur de deur ben uit gelopen, ik even een handmatige kalibratie kan doen… Of bij weer sensor leveringsproblemen bij Medtronic, lekker de enlite nog even een week verlengen kan.. ik weer niet of ik wel zonder deze maniertjes en de 670 kan…. Dit word heel erg lastig..

  1. Die verlengtest ga ik nog doen. De Sensor is bij mij wel behoorlijk veel nauwkeuriger dan de Enlite. En ja, er zitten nadelen aan de pomp. Vooral jammer omdat er -volgens mij- veel meer mogelijk is. Maar ja, Amerikaans product. Als de dood dat er een claim komt. Maar goed, ik wil niet terug naar de VEO. (640 nooit gehad). Automodus is best ideaal.

 4. Verlengen schijnt bij de 670 niet mogelijk te zijn helaas.. en hoor dat er van de 5 in een doos toch zeker 2á3 stuks zitten die voortijdig er mee stoppen of zelfs helemaal niet werken.. dit hoor ik dus van drie! 670 gebruikers die hier mee te kampen hebben en die wekelijks dus aan de lijn hangen met Medtronic om weer nieuwe te krijgen… Ik snap de dat veo ten opzichte van de 670 een enorm verschil is… Ik heb nog tot eind van het jaar om dit te beslissen.. mochten er nog slimme updates komen, bedenk ik me misschien nog wel ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com