Ervaringen Medtronic MiniMed 670g met sensor 1

In deze blog de eerste ervaringen van het gebruik van de Medtronic MiniMed 670g

Medtronic 670g in gebruik
Mijn pomp

In 2014 heb ik uitgebreid geblogd over mijn ervaringen me VEO en  het Enlite CGM (continue glucose monitoring) systeem.
Sinds een paar weken ben ik overgestapt op de nieuwe insulinepomp van Medtronic de MiniMed 670g met bijbehorende glucose sensor en SmartGuard© technologie. Hier mijn eerste indrukken van dit nieuwe systeem dat sinds kort in Nederland verkrijgbaar is.

Disclaimer 1: alles wat ik hier beschrijf gaat over mijn ervaringen. Het is dus een persoonlijk verhaal dat voor anderen niet hoeft te gelden.
Disclaimer 2: ik gebruik de pomp nog maar kort. Wie weet veranderen mijn inzichten nog.


Positief

  • De 670g ziet er mooi uit en heeft een helder scherm waar veel informatie op staat.
  • De glucosesensor doet het bij mij behoorlijk goed. Bij het verplichte kalibreren zit de sensorwaarde vaak maar een paar tienden van de waarde die ik moet opgeven. Dat is echt heel erg netjes; ik durf al snel op de sensor te vertrouwen. In mijn geval werkt het goed als ik de sensor/zender combinatie met maar 1 pleister vastzet. Ook wacht ik na het plaatsen van de sensor altijd een paar uur voordat ik de zender aansluit om direct goede resultaten te krijgen (stokpaardje [kijk bij: gedrag nieuw geplaatste sensor] dat nog steeds werkt)
  • De pomp werkt prima op oplaadbare NiMh batterijen. Scheelt een hoop chemisch afval.
  • De automodus lijkt zijn werk al goed te doen. Schijnt nog beter te worden na verloop van tijd. Bij pasta maaltijden steeg mijn bloedsuiker altijd gedurende de nacht. Nu houdt de AutoModus de waarde keurig in bedwang. Mooi!

Negatief

Het is duidelijk een Amerikaans product. De handleiding is bijna niet leesbaar door alle waarschuwingen. (“De pomp werkt niet betrouwbaar als je ook insuline injecties toedient”. DUH)
Erger zijn de volgende punten die volgens mij vaak ook te maken hebben met overdreven veiligheid.

  • In de automodus kan je geen square wave bolus geven. Nou heb je een pomp met sensor ook om het leven wat makkelijker te maken. Hier wordt het tegendeel bereikt. Bij een pasta maaltijd moet je dus maar een paar bolussen apart gaan geven. Betekent wekker zetten want anders vergeet je dat natuurlijk. Dit zou softwarematig toch moeten kunnen. Ik snap wel dat het voor het algoritme van de automodus lastig zou kunnen zijn maar een paar keer wat gokken met invoer is natuurlijk ook niet bevorderlijk voor een goede werking.
  • Als je in AutoModus staat en de pomp geeft 2,5 uur geen basaal af dan krijg je een alarm. Hoezo? Zit ik ’s nachts keurig een paar uur tussen de 5,5 en 6,0 met een perfect werkende sensor wordt je wakker gepiept om een bloedglucose op te geven. Wat een onzin. Je kan dan wel weer het alarm daarvoor uitzetten maar de AutoModus wordt wel automatisch uitgeschakeld (altijd nog met een piep ). Zinloos volgens mij en ook niet handig. Als dit nou perse moet om veiligheidsredenen maak het dan mogelijk om dat te omzeilen. Zonder automodus vertrouw je immers ook alleen op je hoog en laag alarmen.
  • Streefwaarde voor bolussen staat standaard op 5,6. Is voor mij ook een mooie waarde. De Automodus regelt echter naar 6,7. Is mijn bolus dus correct dan kom ik weer zo aan die 2,5 uur uit het vorige punt. Waarom die waarde niet instelbaar maken. (val me 1 keer lastig met 100 waarschuwingen maar laat me daarna zelf denken)
  • Laag alarmen kan je niet uitzetten. Lastig. Soms weet je dat je sensor niet helemaal goed is en dat je BG goed en stabiel is en dat je je niet gaat inspannen. Dan wil je je alarmen wel eens voor een of twee uur uitzetten (concert, bioscoop). Kan dus niet. Moet je de hele sensor uitzetten.

Eerste conclusie
Een prachtig systeem wat optimaal kan worden als de software wat meer mogelijkheden zou hebben om eigen verantwoordelijkheid te nemen. Volgens mij is dat technisch niet ingewikkeld. Het algoritme voor de AutoModus hoeft volgens mij niet aangepast om genoemde punten te verbeteren (wellicht alleen voor de SquareWave bolus?)
Op een aantal punten een achteruitgang ten opzicht van mijn vorige systeem (Medtronic VEO). Ik ben wel benieuwd hoe ik de pomp over een half jaar gebruik. Zou zo maar kunnen zijn dat ik de AutoModus als ik stabiel ben ’s nachts uit ga zetten. Kan toch eigenlijk niet de bedoeling zijn…..

Na vier weken gebruik heb ik een vervolg gepubliceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com