Ervaring Medtronic 780g insulinepomp

Op het moment van schrijven gebruik ik de 780g insulinepomp van Medtronic ruim 5 weken. In een eerdere blog heb ik een dagboek bijgehouden van mijn ervaringen bij de overgang van mijn vorige pomp. In dit artikeltje geef ik een samenvatting van wat de pomp voor mij betekent. Kortom: een samenvatting van mijn ervaring met de Medtronic 780g insulinepomp.

Disclaimer: dit betreft een individuele ervaring. Wat ik beschrijf zal dus zeker niet voor iedereen gelden!

Psychisch

Om maar met de deur in huis te vallen: het is bijna niet uit te leggen wat de pomp brengt. Natuurlijk mooie(re) waardes maar, voor mij veel belangrijker, RUST. Niet meer continue bezig zijn met je suiker. Niet meer kijken of je snel daalt als je de auto in stapt. Gewoon een stukje fietsen of wandelen zonder acties. Beetje stress voor een vergadering waarin je geconcentreerd bezig bent? De pomp regelt het. Broodje kroket? Gewoon lekker eten zonder de komende uren elk half uur je CGM te checken en allerlei correcties uit te voeren. P-maaltijden: kan gewoon. Mijn internist wil al jaren dat ik wat aankom. Hij krijgt eindelijk z’n zin.
Wat geldt voor koolhydraten inname geldt ook voor bewegen. Als de pomp is ingeregeld dan geeft hij niet direct alle insuline die nodig is. Als je je niet inspant dan komt die insuline alsnog. Ga je een half uur lopen dan krijg je die gewoon niet. Voor lichte inspanning hoef ik helemaal niet meer te handelen.

Voordat ik deze pomp had gebruikte ik de 670g. Dat was al een enorme verbetering ten opzichte van VEO’s die ik daarvoor had.1 ik gebruik CGM sinds 2009 De 670g gaf alleen heel veel onnodige alarmen die je niet uit kon zetten. Nu is er stilte. Alles wat ik niet wil weten kan ik nu uitzetten. Áls ik een alarm krijg dan is er inderdaad actie nodig. Zo hoort het.

Overigens moet je wel een paar weken geduld hebben. “Op je handen zitten” is het devies. We waren gewend om in actie te komen als je bijvoorbeeld stabiel op 12 zit. Dat moet je nu echt niet meer doen. De pomp moet leren. In het begin zat ik vaak te hoog maar dat trok vanzelf bij.

Getalletjes

ervaring medtronic 780g insulinepomp
780g insulinepomp twee weken

Hier zie je de grafiek van twee maal een week. ‘A’ is de laatste week en daarin vielen de kerstdagen. Ik at heerlijk kerstbrood, amandelkoek en pasta. Dingen die ik eerder nauwelijks at omdat het me het gedoe niet waard was. Eigenlijk heb ik bewust wat slordig geleefd omdat ik daar aan toe was én wilde kijken wat ik me kan veroorloven.
Op dagen dat ik heel ‘standaard’ eet haal ruim boven de 90% soms zelfs 100.

In de grafiek zie je geen hypo’s. Die zijn natuurlijk niet helemaal weg maar meestal krijg je ruim op tijd een alarm dat een hypo dreigt. Soms zit je dan nog boven de 6 maar hij voorspelt prima. 4 of 5 koolhydraten zijn meestal voldoende om een hypo te voorkomen. Een amandelkransje eten is echt veel lekkerder dan een rol dextro wegkauwen.

Technisch genezen?

Natuurlijk is het streven technische genezing. Daar zijn we nog niet maar dat duurt niet lang meer denk ik. 2 Dit wordt ook al een tijdje beweerd door Dr. Aanstoot van Diabeter en die kan het weten 😉
Voor mij is dit voorlopig het ideale systeem. Met DIY closed loop 3 Do It Yourself systeem wat je zelf moet bouwen voor je telefoon. Bijvoorbeeld Android APS. Bouwen en installeren is veel werk en vereist aandacht bij inregelen. Een overzicht van de systemen vind je hier. en bi-hormonale insulinepomp 4 Zoals de Inreda. Daar is de technische genezing wel zo ongeveer bereikt maar je moet nog elke dag je glucagon mengen en je hebt vier dingen op je lijf zitten. Is natuurlijk wel een geweldig systeem voor mensen die heel slecht instelbaar zijn. kan je nu vast nog betere resultaten krijgen maar dan ben je weer zo bezig met je diabetes.

We leven best in een bijzondere tijd. Ik kreeg in 2001 diabetes. Toen was er al een ‘veelbelovend’ horloge in aantocht dat je bloedsuiker continue (non invasief) kon meten. Het is heel lang bij veelbelovende technieken die nooit kwamen gebleven. Nu buitelen de fabrikanten over elkaar heen met oplossingen. Geweldig natuurlijk. Medtronic heeft voor 2021 een sensor aangekondigd die je maar 1 maal hoeft te kalibreren5 De zeus sensor. (edit 2024: die sensor is al weer een tijd op de markt en heet uiteindelijk Guardian 4). Daarna komt een sensor die een stuk kleiner is. 6 Project Synergy. Verwacht in 2022 7 Meer info in deze pdf. Het is er allemaal nog niet maar als ik nog 5 jaar mee ga dan maak ik technische genezing vast nog mee.

Tenslotte

Het is hoog tijd dat iedereen die intensieve insulinetherapie krijgt voor vergoeding in aanmerking komt als hij/zij dat wil. #cgmforall #sensorvergoeding. Het is toch van de zotte dat minister Van Ark (medische zorg) anno 2020 tweet over nieuwe hulpmiddelen en dat ze het dan over elektronische dagboekjes heeft. Die bestaan denk ik al 15 jaar en ik gebruik ze al 10 jaar niet meer.

Dank aan het Martini Ziekenhuis voor de steeds snelle en waardevolle begeleiding!

12 gedachten aan “Ervaring Medtronic 780g insulinepomp”

 1. Dag Kees, ik zit in een vergelijkbare situatie. Gebruik de 670G sinds april 2019 dus nu bijna 2 jaar. Mijn DVK vertelde me over de 780G en ik zou graag willen overstappen. Maar hoe? Op welke kosten moet ik rekenen? Waar aanschaffen ?
  M.v.g. Ton Heuvelmans

  1. Dag Ton,
   Eerst moet je DVK toestemming geven dat je de 780g privé aanschaft. Hij/zij zal je immers -al dan niet intensief- gaan begeleiden. Als die akkoord is dan kan je bij Medtronic bestellen. Als je ze belt dan krijg je zo een prijslijst. Levertijd was bij mij heel kort. Ik gebruikte al (vergoede) sensoren dus daar veranderde niks aan. Ik heb de pomp met bijbehorende meter aangeschaft en een nieuwe transmitter. (alles werkt nu met Bluetooth ipv met RF). De lader voor de transmitter is niet gewijzigd dus die kan je blijven gebruiken. Het kostte me alles bij elkaar -houd je vast- ruim € 4.800,=.

   1. Bedenk dat mensen internet (vooral Facebook) opzoeken als er problemen zijn. Er zijn echt heel veel tevreden gebruikers waar alles heel goed gaat.

 2. Halo Kees en Tom,
  Ik heb een Accu Chek Insight pomp die wordt geregeld met AndroidAps en een sensor. Qua prestaties is die set vergelijkbaar met de Medtronic 780.
  Wat Kees terecht opmerkt is dat je eindelijk meer rust krijgt met een gesloten regelsysteem. Mijn diabetes was heel moeilijk instelbaar en het verschil in insulinegebruik kan per dag uiteen lopen van 60-110 eh. Dat valt met de pen niet te regelen.
  Het systeem dat ik gebruik is een doe-het-zelf oplossing, maar onlangs is Roche een samenwerking aangegaan met Diabeloop. Hierdoor zal ook in Nederland een goede ondersteund pompsysteem met gesloten regeling beschikbaar komen. Uiteraard is mijn oplossing voordeliger, maar dan heb je alleen ondersteuning door andere gebruikers en niet van een helpdesk.

  Met groet,
  Bert

  1. Wat ik begreep kan je met DIY systemen zelfs nog beter regelen dan met bijvoorbeeld de 780g. Wat mij heeft tegengehouden om een zelfbouw systeem te gebruiken is vooral de tijd die ik daarin zou moeten stoppen. Ik was daar eigenlijk een beetje klaar mee. Maar iedereen maakt natuurlijk zijn eigen afweging daarin. Zoals je zegt, de ontwikkelingen gaan nu snel. Echt fijn. Nu nog vergoeding voor iedereen #CGMFORALL #SENSORVERGOEDING

 3. Hoi Kees,
  Bedankt voor alle informatie. Heel herkenbaar en zeer zinnig om zelf ook mee aan de slag te gaan. Ook ik denk er serieus over om over te stappen naar de 780G pomp of een andere pomp die net zo n mooi resultaat kan geven. Wel ben ik heel benieuwd of jouw grafieken over bijv een maand nog een verbetering laten zien t.o.v. de beginperiode. Immers het systeem zou nu aardig ingespeeld moeten zijn op jouw bloedsuikers. Met de 670G pomp bereik ik na ruim een jaar gebruik dat ik bijv de laatste 2 maanden gemiddeld 5% boven de 10 mmoll zit, 93% goed en 2% te laag. Daar moet ik wel extreem veel moeite voor doen. Ik ben dus heel benieuwd naar jouw praktische resultaten tot op heden.
  Mvg, Johan Glas.

  1. Dag Johan,
   Ik heb duidelijk de indruk dat het systeem heel lang leert. Met name de hoge waardes krijgt hij steeds beter onder controle. De software begint echt heel voorzichtig. Bij hoge waardes gaf hij in het begin steeds shotjes van 0,1 eenheid. Nu doet hij rustig 0,4 en dat een paar keer achter elkaar. Zeker als ik heel standaard leef dan heb ik weinig omkijken naar de regulatie. Bij inspanning vlak na een maaltijd moet ik wel zelf ingrijpen (minder koolhydraten opgeven of ruim op tijd hogere streefwaarde opgeven). T.o.v. de 670 is het bij mij een enorme vooruitgang. Net even gekeken. De laatste 14 dagen 1% onder en 3% boven streefwaardes zonder continue in te grijpen. Echt ongelofelijk hoe fijn. Maar het is natuurlijk heel persoonlijk, voor anderen kan het veel lastiger zijn. Maar het grootste voordeel vind ik dat ik eigenlijk alleen maar alarmen krijg als het nodig is en dat is steeds minder vaak. Kortom: het heeft een hoop geld gekost maar ik vind het dat meer dan waard. En oh ja, ik gebruik nu Fiasp. Lekker snel, dat houdt de pieken ook mooi in bedwang.
   Oh ja 2. Ik ben niet overgestapt op een DIY systeem. Daarmee kan je waarschijnlijk een nog betere regeling krijgen maar dat vereist heel veel tijds investering en wil nu juist minder met m’n diabetes bezig zijn.

 4. Hallo,
  Ik gebruik nu de omnipod dash en deze is draadloos.
  De Medtronic 780 lijkt me wel wat, maar ik zie erg op tegen de slangetjes. Ergens aan vast zitten geeft me geen fijn gevoel.
  Hoe gaat dat met slapen ?
  Wat zijn jullie ervaringen?

 5. Beste Simone.
  Ik had hiervoor de 670g en nu ook de 780g en je kunt de draadjes met meerdere lengtes krijgen. Als je hiervoor kiest. Probeer eerst misschien de wat langere uit en ikzelf gebruik degene van 60cm. Ik heb er helemaal geen last van. Ook niet met omdraaien. Ik heb in de 4 jaar dat ik de 670g en nu de 780g gebruik een enkele keer het kabeltje los gewoeld.
  De ++ van de 780g zijn veel groter waarom ik ook voor deze pomp heb gekozen (mede door het smartguard systeem)
  Ps met de nieuwe slangetjes kun je ook makkelijk los koppelen tegenwoordig met bijvoorbeeld zwemmen of in bad gaan en koppel je later weer makkelijk aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com