Zoekmachines vertekenen de werkelijkheid

Dokter J.E. Enklaar, orthopedisch chirurg te Amsterdam behandelde me in de jaren 60.  Zijn handelen is niet terug te vinden met zoekmachines.

Enklaar was de Jansen Steur van de jaren 60. Nog dagelijks ondervind ik last van 2 operaties die hij nooit had mogen uitvoeren. Ik ben niet het enige slachtoffer, het zijn er minstens 10-tallen. Als je -tot in de jaren 90- bij een fysiotherapeut(e) in Amsterdam kwam en hij/zij hoorde dat je bij Enklaar was behandeld, dan reageerden ze per definitie geschrokken. Op een gegeven moment (veel te laat) is hij uit zijn ambt gezet.
Nou is het niet mijn bedoeling om de man postuum nog een schop na te geven, maar er is wel wat raars aan de hand. Puur uit interesse ben ik eens op hem gaan googelen. Je krijgt best nog wel wat hits naar artikelen van hem, bijvoorbeeld artikelen die geplaatst zijn in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde in de jaren 50. Ook zijn overlijden is in het blad te vinden. Nergens staat bij die informatie dat hij achteraf niet zo’n heel best arts bleek te zijn. Sterker nog, ik kon de veroordeling alleen lezen in een blog [inmiddels niet meer online] van één van de slachtoffers.

Als reden kan ik alleen maar bedenken dat 40 jaar geleden niet aan de grote klok gehangen werd als een medicus veroordeeld werd, en dat het nu alleen in gesloten archieven te vinden is. Maar het geeft wel een raar beeld, als je iemand zoekt dat je dan van alles vindt, maar dat het grootste drama uit zijn leven verborgen blijft. Natuurlijk is dat niet de schuld van de zoekmachines, maar hun resultaten zijn soms wel erg misleidend.

(gezocht met DuckDuckGo, Bing en Google)
(zoek ik wel goed????)

PS:
Hij is dus veroordeeld na de beoordeling van een groot aantal zaken (was ik niet bij).
Paar voorbeelden die ik weet: Scoliose operaties die al lang achterhaald waren. Groeistop in ledematen waarvan bekend was dat dat link was. (ik was één van degene waarop hij experimenteerde). Rare gips behandelingen. Kleine kinderen tot 20 maal toe opereren aan hun voet zonder eens een ander te raadplegen.

PS 2: (juli 2022) Alle reacties hieronder bewijzen inderdaad mijn stelling dat zoekmachines de werkelijkheid vertekenen. Nu een blog van een patiënt niet meer online staat is dit artikel -voor zover ik heb kunnen vinden- de enige plek die de veroordeling van Enklaar meldt.

21 gedachten aan “Zoekmachines vertekenen de werkelijkheid”

 1. Beste Kees,

  Voor mij geld hetzelfde, mijn voeten zijn over geopereerd en ik kan van Enklaar weinig vinden. Vreemder is dat niemand/instantie meer verantwoordelijk is of kan zijn.

 2. Orthopeed Dr.Enklaar heeft mij n.a.v. knieklachten in 1969 op 15 jarige in leeftijd geopereerd aan mn rug. Een stukje “zwevend” rib geplaatst tegen de onderste rugwervels. Zes weken in het Emma kindeziekenhuis gelegen.Daarna nog een jaar in een gipscorset moeten lopen. Toen ik 20 werd stond in de Telegraaf een groot artikel over de wanpraktijken van deze kwakzalver. Volgens mij is hij gevlucht uit Nederland na deze publicatie? Ik heb mij toen op twintig jarige leeftijd laten onderzoeken en de orthopeed kon niets terug vinden van een stukje vastgezet bot. Hij vertelde mij dat behalve de twee hele grote lelijke littekens hij verder geen lichamelijke schade kon vaststellen. Dr.Enklaar heeft wel mijn voetbalcarièrre verknald! Ik was op t moment van de operatie een 15 jarige talentvolle selectievoetballer bij een amateurclub in Badhoevedorp. Ik kon in dat jaar naar Fc Amsterdam.Deze kans heeft deze man mij ontnomen en dat neem ik hem na al die jaren nog steeds heel erg kwalijk.
  Ruud Sekrève

  1. Beste Ruud
   Mijn naam is ron ruijken en ben in dezelfde periode ook behandeld door dr Enklaar in het EKZH. En in het Luthers diaconessenhuis. De man heeft mijn heup vernield waardoor ik de rest van mijn leven talloze operaties heb moeten ondergaan door op dat moment Een van de betere orthopeden dr Koekenberg, helaas overleden in 2010, puinruimen noemde hij dat. Enklaar was ook dol op gips, ik heb op 12 jarige leeftijd twee maanden van af de enkel tot aan mijn middel in het gips gezeten met alle beperkingen die bij zo’n corset horen. Dit zou vier maanden moeten duren maar mijn vader heeft na twee maanden het gips eraf geknipt. Kortom, door deze kwakzalver heb ik mijn jeugd voor een groot gedeelte in ziekenhuizen doorgebracht. Juli 2000 eindelijk een prothese gekregen en na 20 jaar is deze geviseerd. Ik heb wel altijd van alles gedaan van tennis tot crossen want dat liet ik me niet afnemen dr koekenberg zei altijd tegen mijn moeder ach het maakt niet zoveel uit of we nou rechts of links moeten repareren, met een knipoog naar mij. Het belang van een relatief gezonde en spannende jeugd was deze man niet vreemd en mijn moeder kon alleen nog maar zeggen, doe je wel voorzichtig.

 3. Ik sta helemaal paf nu. Heb een rugoperatie gehad toen ik 12 was in 1969. Eerst een jaar in gipscorset wat mijn hele jeugd verpest heeft en toen een jaar in een leren corset en daarna geopereerd. Weet tot op de dag van vandaag niet waaraan ik nu precies geopereerd ben en ben er zeker niet beter van geworden. Afschuwelijk dik litteken op mijn rug.

 4. Ik ben in 1967 geopereerd aan mijn rug. Dr Enklaar had een nieuwe hechting techniek waardoor het een prachtig litteken werd. Jaren later, toen hij al ” gevlucht” was naar Frankrijk kwam de medische tuchtraad erachter dat er werkelijk niets aan mijn rug was gebeurd!! Jarenlang toestanden met verzekeringen gehad door deze operatie. Onze hele familie was patiënt bij hem. Hij zette ons, 3 personen, altijd tegelijk in het gips voor een lange periode. Mijn zus is ook een aantal keren door hem geopereerd. Wat wel opviel was dat altijd dezelfde groep meisjes tegelijk op zaal lag en weer operaties kregen. Ook was altijd dezelfde zuster aanwezig bij de operatie. Er stond zelfs een foto van ons gezin in zijn werkkamer. Wat hebben we ons vergist in deze ” vriendelijke” arts.

 5. Ik lees met verbazing al jullie verhalen. Ook ik ben door Enklaar aan mijn rug geopereerd. Ik was 12 en het was 1974. Emma Kinderziekenhuis. Daarna een jaar in een gips corset en toen nog een jaar elastiek corset. Ik heb er naast de emotionele schade ook een hele slechte rug aan over gehouden.
  Er moeten idd veel meer slachtoffers zijn die net als ik meer zouden willen weten over de handelwijze van dr Enklaar en op welke wijze zijn loopbaan werd beeindigd. Al was het maar als traumaverwerking want ik denk dat je daar toch wel van mag spreken. Ik heb inmiddels ontdekt dat er bij het nationaal archief een tuchtcollegedossier over hem bestaat en daar een kopie van opgevraagd. Mochten er meer mensen zijn die informatie hebben of zoeken dan is dit misschien de plek om dat te melden.

  1. Ben wel benieuwd. Zou je daar hier een samenvatting van willen geven? Ik heb heel lang geleden een brief geschreven aan het Luthers Diaconessenhuis waarin ik stelde dat het ziekenhuis toch ook verantwoordelijkheden heeft over de artsen die daar werken. Onmiddellijk gebeld door de directeur. Het enige wat hij deed was me het adres geven van Enklaar. Die heb ik toen een nette brief geschreven. Natuurlijk nooit meer wat over gehoord. Hoewel ik wel benieuwd ben naar je resultaten heb ik zelf geen zin om hier nog energie in te stoppen. Het is gebeurd en daar is niks meer aan te doen. Zo ernstig als het toen mis ging zal nu toch niet meer gebeuren mag ik hopen.

 6. Wauw ik krijg hier rillingen van 1976 zou deze arts Mijn zoon opereren aan een klomp voet
  Hij was 3 jaar
  Via zijn onder rug thuis dacht ik wat eng eigenlijk
  Ben de week erop naar het ziekenhuis gegaan en hem gezegd ik laat het niet doen
  Bij orthopedisch schoenmaker schiedon terecht gekomen
  En met aanpassingen in schoenen na 5 jaar alles goed gekomen
  Wat ben ik blij dat ik op mijn gevoel ben afgegaan

 7. Verbaasd over al deze negatieve reacties. Persoonlijk heb ik een hele positieve ervaring met Dr. Enklaar. Na een jaar sukkelen met een knie die steeds op slot ging kwam ik in 1971 uiteindelijk bij hem terecht. Zonder foto’s of wat dan ook zag hij direct dat mijn knieschijven te hoog zaten. Na een succesvolle operatie in het Emma Kinder Ziekenhuis heb ik een paar weken met beide benen van enkel tot lies in het gips gelegen. Na ontslag ( ik heb zelfs heimwee naar het ziekenhuis gehad, zoveel plezier had ik daar) heb ik nog een paar maanden gerevalideerd; ik moest weer opnieuw leren lopen.
  Daarna heb ik nooit meer last gehad van mijn knieën. Altijd geschaatst, geskied en een probleemloze carrière als vlieger gahad. ik moet het afkloppen, maar nog steeds probleemloos heb ik persoonlijk veel respect voor Dr. Enklaar. Als ik zo de reacties lees is hij te veel opgegaan in zijn vak en heeft hij dingen uitgeprobeerd die hij toen nooit had mogen doen, maar nogmaals bij mij gelukkig zeer succesvol.

  1. Het zou ook wel heel erg zijn als hij nooit een goede operatie had gedaan 😉
   Overigens is het wel boeiend dat alle reacties over Enklaar gaan en geen enkele over het onderwerp (zoekmachines)

 8. Ik heb deze arts ook gegoogeld en kon ook niks vinden . Hij heeft mij al die jaren een soort van gered , echt , alleen in het begin als ik mijn achillespees stootte dan kwamen er een paar akelig woorden uit mijn mond . Maar geen last van mijn rug meer .
  Tot nu , denk dat er een beschadiging zit , doet inmens pijn , de achillespees . Moet er nog een foto of scan van laten maken .apart dit , opeens een artikel, na al die jaren

 9. Toevalig zoek ik zijn naam ook eens op vandaag en vind deze site nou ik pas in het rijtje van vernielingen ik ben geopereerd aan mijn rechter heup door hem heb daardoor een been verkorting van 10 centimeter gehad anderhalf jaar ziekenhuis gelegen emma kinder ziekenhuis in 1972 in het gips gelopen tot aan mijn bovenborst pennen in mijn knie gehad met gewichten eraan uiteindelijk ben ik naar andere dokter gegaan professor holochef die zij wat heeft die man met jouw gedaan je had helemaal niks toen hebben mijn ouders een proces aangespannen tegen hem uiteindelijk na 4 jaar gewonnen dat heeft er toe geleid dat hij niet meer in nederland mocht opereren toen is hij in belgie verder gegaan heb nieuwe heup gehad en nu ben ik ook toe aan mijn linker heb de laastste 20 jaar alleen maar pijn met lopen slapen wou dit even kwijt bedankt dr enkelaar

 10. Hallo
  Ik ben in 1971 geboren en wat ik heb begrepen ook geopereerd door Enklaar. Ik werd geboren met 2 klompvoeten, en als baby van rond 2 weken de eerste x door hem geopereerd. Later nog een aantal keer. Echter in mijn puberteit in de SMK geopereerd aan beide voeten. Waarbij ze geen aanwijzingen konden vinden behalve littekens, dat er wat was gebeurt. Begreep van mijn ouders dat hij experimenteerde op kinderen, waaronder ik, en later was gevlucht.
  Ik heb al meerdere keren op hem gezocht, echter kon weinig tot niks vinden. Heel bijzonder….

 11. in een spontaan opgekomen gedachte ben ik ook eens op zoek gegaan naar de praktijken van deze charlatan. Zo rond 1960 ben ik vier keer geopereerd aan een pseudo-arthrose, een beenbreuk die niet wil herstellen omdat het bot denkt een gewricht te zijn. Pen er in , pen eruit, hielp niets met een oplopend beentekort van 8 cm. Op een gegeven moment had hij een experimentele constructie bedacht om met instelbare pennen de groeiachterstand in te lopen. Ok dat bestaat nu nog, maar niet 10 cm hoog. Na een week begon alles te bloeden en te etteren en lag ik twee weken met 39 graden koorts. Daarna alles er weer uit, ingegipst en na 14 maanden Goois Kinderziekenhuis zonder belasting was het been toch goed aan elkaar gegroeid. Mijn ouders zagen wel dat die Enklaar een knoeier was, maar in die tijd sprak je een chirurg niet tegen. Ik heb hem nooit meer gezien, heb jaren later wel gelezen dat hij na een mislukte scolioseoperatie uit het ambt was gezet.

  1. Ik schrik van alle reacties. Ik kwam denk als 9 jaar meisje (ben nu 73)bij drEnklaar voor een schoen makers borst. Hij maakte een afdruk van gips van een holle rug en moest daar in slapen .na een tijdje zei mijn moeder dit gaat zo niet langer, hup gips om mijn hele rug dus ook in holle stand . Dit ging ook niet kon niets meer doen.Mijn ouders hebben zelf betaald voor een kunst corset die ik af kon doen en weer kon zwemmen .Heb de gekste toeren moeten doen om maar me hol te maken (Ik hing zelfs volgens een vriendin die daar ook kwam met haar tweeling , boven zijn bureau in mijn onderbroek in zwaantjes houding .) .Ben gelukkig NOOIT geopereerd ,maar heb mijn hele leven last van mijn rug en vele ziekenhuizen en fisio s bezocht bij spanning is het afzien .Na veel spanning en haast de trap niet op kon zijn er nu foto’s gemaakt en blijkt dat er onder een verschuiving zit van jaren geleden alles om maar een holle rug te krijgen bij een jong meisje . wilde dit na jaren toch kwijt AnjaJjj

 12. Pff, ook ik ben in in 1964/65 diverse keren aan mijn heup geopereerd door Dr. Enkelaar vanwege een heupdysplasie. Uiteindelijk bijna een jaar in het Emma kinderziekenhuis gelegen (2 jaar oud) in diverse gipsbroeken en tractie apparatuur. Uiteindelijk bleek dat ik ontslagen ben zonder eindfoto waardoor mijn heup vergroeid is. Nu ben ik twee heup prothesen verder…en heb een aardig trauma opgelopen. Ik had geen idee over de verhalen over deze arts.

 13. Toevallig vond mijn echtgenote deze blog. Begin jaren 60 ben ik in het EKZ aan beide enkels door Enklaar geopereerd. Een hulp gewricht werd geplaatst om de stand van mijn voeten te verbeteren. Ik zal toen een jaar of 6-7 geweest zijn en heb er mijn hele leven, weliswaar met tussenpozen, last van gehad zo ook weer gisteren. Opnieuw een knobbel op mijn linker enkel die het lopen onmogelijk maakt. Een jaar of 4 geleden constateerde een trauma chirurg een ravage in mijn voet en achtergebleven metaal splinters!
  Morgen maar weer eerst naar de huisarts en maar hopen dat het weer is te herstellen. Ik weet niet hoe zeer de ingreep destijds nodig was maar het zou zo maar kunnen dat er te vroeg is geopereerd ik was immers nog in de groei.

 14. Af en toe google ik ook naar J.E.Enklaar, orthopedisch chirurg, want ik voel mij ook slachtoffer van zijn praktijken. Collega chirurgen wilde het nooit bekennen maar de fysiotherapeuten logen er niet om.

  Ik ben in ’58 met twee klompvoeten geboren en bij mijn geboorte zei de huisarts tegen mijn ouders dat ik nooit zou kunnen lopen. Voor de zekerheid werd ik toch nog doorverwezen naar het Emmakinderziekenhuis in Amsterdam en kwam ik onder behandeling bij Enklaar.
  Voordat ik negen maanden oud was, had ik al een operatie achter de rug aan beide voetjes. Er is later geprobeerd om mijn Achillispees te verlengen, plus een operatie aan mij scheenbeen (litteken zit er nog)?!?! Later zijn er nog drie operatie geweest aan beide voeten en verder nog eentje extra aan mijn linkervoet. Op mijn twaalfde was mijn laatste operatie.
  Later op mijn 25ste heb ik nog met het EMK gebeld voor mijn dossier. Daar kreeg ik te horen dat de dossiers na 20 jaar worden vernietigd en het maar de vraag is of Enklaar aantekeningen maakte van zijn operaties. Vreemd eigenlijk dat de dossiers na 20 jaar worden vernietigd, want het is niet uitzonderlijk als men op latere leeftijd geïnteresseerd is naar zijn operatieverleden.
  Eind resultaat is dat mijn voeten nu min of meer gefixeerd zijn, wat zoals ik later begreep niet had gehoeven.
  Ook nooit heeft Enkelaar een advies gegeven voor Orthopedisch-schoeisel, na vragen van mijn moeder. Pas later op mijn 21ste vertelde een vriendin dat ik daarvoor in aanmerking kon komen.

  Ik heb sterk het gevoel dat er aan mijn voeten is geprutst en ik mis hier heel sterk de verantwoordelijkheid van het Emmakinderziekenhuis. Niet voor een schadeclaim o.i.d, maar voor een stukje nazorg voorlichting in welke vorm dan ook.

  Dit kwam ik ook met google tegen, Personalia:
  J.E.Enklaar, orthopedisch chirurg, op de leeftijd van 82 jaar (20 januari 1997), Lage Vuursche.
  Dit gaf mij een gevoel van, verdikke is hij toch teruggekomen.

  Ik hoop dat er meer gaan reageren en er toch nog iets positiefs uitkomt.

 15. De BEUL van het EKZH en het Luther DZ.
  Beste mensen, kort resume van mij zelf. 3x geopereerd in 1966 EKZH, 1970 Luthers en 1973 Luthers
  Had eigenlijk niets aan mijn voeten. Steunzool denken ze was voldoende geweest . Viel toen vaak. Meteen geopereerd aan mijn tenen. Hierdoor kreeg ik meer last van mijn voeten. In 1960 alle botjes doorgesneden en anders neergezet. Totale mislukking. Dit 3 jaar later geprobeerd te herstellen. Weer mislukt. Wat een ramp.
  Koekenberg geweest . Die kon er niets meer voor mij betekenen.
  14 jaar geleden hebben ze nog eens foto’s gemaakt. De chirurg vroeg of er een tractor over mijn voeten was gegaan en ik zei nee een collega heeft dit gedaan . Het werd stil.
  Na een zoektocht toen kwam ik bij een adcocaat in Naarden die de zaak Enklaar in behandeling had. Toen ik het pad op liep vertelde hij mij dat hij blij was iemand lopend te hebben gezien. Wel op krukken. Velen in een rolstoel. Helaas overleed hij een jaar later en wat er verder is gebeurd geen idee. Veel later ben ik op zoek gegaan naar mijn dossier. EKZH gebeld die mij mede deelde dat alle dossier verdwenen of vernietigd waren van hem. Zeer vreemd.
  Toen hij overleed ging bij mij de vlag uit, Zoveel leed heeft deze man te weeg gebracht. Beide ziekenhuizen moeten zich schamen om zo lang een snijgrage en ondeskundige de hand boven zijn hoofd te houden.
  Nu 50jaar later nog steeds allerelei problemen aan mijn voeten die niet op te lossen zijn dankzij Enklaar. Vooral de dagelijkse pijn is het moeilijks.
  Enklaar is de eerste keer berispt door de tuchtkommissie en daarna voor ander half jaar geschort uit zijn functie. Geruchten deden toe de ronde dat hij gevlucht was naar Frankrijk om daar weer een praktijk te beginnen.
  Lieve mensen ik leef mee met jullie dagelijkse problemen die voortvoeiden uit zijn chirurgische praktijken.
  Groeten Henk van Loon

 16. Ik ben ook bij Enklaar onder behandeling geweest i.v.m. verkromming ruggengraat.
  Ik was 12 jaar. Hij wilde mij opereren, na de operatie zou ik nog een half jaar een gipsen corset moeten dragen.
  Gelukkig heeft mijn moeder niet ingestemd met de operatie. Heb aantal jaar heilgymnastiek gehad.
  Ben nu bijna 70 en als ik bovenstaande verhalen lees, mijn moeder dankbaar dat zij tegen Enklaar is ingegaan.

 17. Helaas bij mij hetzelfde hebheel vaak in Emma kinderziekenhuis gelegen van 1950 tot 1965 enkelaar heeft mij verminkt had een tumor
  In been zei hij 20 operatie gehad je ging als kind gewoon mee naar die arts later toen ik 17 jaar was kwam ik in opstand kreeg toen een andere arts hoefde meteen niet geopereerd te worden

  Den wel zwaar gemikt onderbeen met heel veel klacHten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com