Zoekmachines vertekenen de werkelijkheid

Dokter J.E. Enklaar, orthopedisch chirurg te Amsterdam behandelde me in de jaren 60.  Zijn handelen is niet terug te vinden met zoekmachines.

Enklaar was de Jansen Steur van de jaren 60. Nog dagelijks ondervind ik last van 2 operaties die hij nooit had mogen uitvoeren. Ik ben niet het enige slachtoffer, het zijn er minstens 10-tallen. Als je -tot in de jaren 90- bij een fysiotherapeut(e) in Amsterdam kwam en hij/zij hoorde dat je bij Enklaar was behandeld, dan reageerden ze per definitie geschrokken. Op een gegeven moment (veel te laat) is hij uit zijn ambt gezet.
Nou is het niet mijn bedoeling om de man postuum nog een schop na te geven, maar er is wel wat raars aan de hand. Puur uit interesse ben ik eens op hem gaan googelen. Je krijgt best nog wel wat hits naar artikelen van hem, bijvoorbeeld artikelen die geplaatst zijn in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde in de jaren 50. Ook zijn overlijden is in het blad te vinden. Nergens staat bij die informatie dat hij achteraf niet zo’n heel best arts bleek te zijn. Sterker nog, ik kan de veroordeling alleen lezen in een blog van één van de slachtoffers.

Als reden kan ik alleen maar bedenken dat 40 jaar geleden niet aan de grote klok gehangen werd als een medicus veroordeeld werd, en dat het nu alleen in gesloten archieven te vinden is. Maar het geeft wel een raar beeld, als je iemand zoekt dat je dan van alles vindt, maar dat het grootste drama uit zijn leven verborgen blijft. Natuurlijk is dat niet de schuld van de zoekmachines, maar hun resultaten zijn soms wel erg misleidend.

(gezocht met DuckDuckGo, Bing en Google)
(zoek ik wel goed????)

PS:
Hij is dus veroordeeld na de beoordeling van een groot aantal zaken (was ik niet bij).
Paar voorbeelden die ik weet: Scoliose operaties die al lang achterhaald waren. Groeistop in ledematen waarvan bekend was dat dat link was. (ik was één van degene waarop hij experimenteerde). Rare gips behandelingen. Kleine kinderen tot 20 maal toe opereren aan hun voet zonder eens een ander te raadplegen.

8 gedachten over “Zoekmachines vertekenen de werkelijkheid”

 1. Beste Kees,

  Voor mij geld hetzelfde, mijn voeten zijn over geopereerd en ik kan van Enklaar weinig vinden. Vreemder is dat niemand/instantie meer verantwoordelijk is of kan zijn.

 2. Orthopeed Dr.Enklaar heeft mij n.a.v. knieklachten in 1969 op 15 jarige in leeftijd geopereerd aan mn rug. Een stukje “zwevend” rib geplaatst tegen de onderste rugwervels. Zes weken in het Emma kindeziekenhuis gelegen.Daarna nog een jaar in een gipscorset moeten lopen. Toen ik 20 werd stond in de Telegraaf een groot artikel over de wanpraktijken van deze kwakzalver. Volgens mij is hij gevlucht uit Nederland na deze publicatie? Ik heb mij toen op twintig jarige leeftijd laten onderzoeken en de orthopeed kon niets terug vinden van een stukje vastgezet bot. Hij vertelde mij dat behalve de twee hele grote lelijke littekens hij verder geen lichamelijke schade kon vaststellen. Dr.Enklaar heeft wel mijn voetbalcarièrre verknald! Ik was op t moment van de operatie een 15 jarige talentvolle selectievoetballer bij een amateurclub in Badhoevedorp. Ik kon in dat jaar naar Fc Amsterdam.Deze kans heeft deze man mij ontnomen en dat neem ik hem na al die jaren nog steeds heel erg kwalijk.
  Ruud Sekrève

  1. Beste Ruud
   Mijn naam is ron ruijken en ben in dezelfde periode ook behandeld door dr Enklaar in het EKZH. En in het Luthers diaconessenhuis. De man heeft mijn heup vernield waardoor ik de rest van mijn leven talloze operaties heb moeten ondergaan door op dat moment Een van de betere orthopeden dr Koekenberg, helaas overleden in 2010, puinruimen noemde hij dat. Enklaar was ook dol op gips, ik heb op 12 jarige leeftijd twee maanden van af de enkel tot aan mijn middel in het gips gezeten met alle beperkingen die bij zo’n corset horen. Dit zou vier maanden moeten duren maar mijn vader heeft na twee maanden het gips eraf geknipt. Kortom, door deze kwakzalver heb ik mijn jeugd voor een groot gedeelte in ziekenhuizen doorgebracht. Juli 2000 eindelijk een prothese gekregen en na 20 jaar is deze geviseerd. Ik heb wel altijd van alles gedaan van tennis tot crossen want dat liet ik me niet afnemen dr koekenberg zei altijd tegen mijn moeder ach het maakt niet zoveel uit of we nou rechts of links moeten repareren, met een knipoog naar mij. Het belang van een relatief gezonde en spannende jeugd was deze man niet vreemd en mijn moeder kon alleen nog maar zeggen, doe je wel voorzichtig.

 3. Ik sta helemaal paf nu. Heb een rugoperatie gehad toen ik 12 was in 1969. Eerst een jaar in gipscorset wat mijn hele jeugd verpest heeft en toen een jaar in een leren corset en daarna geopereerd. Weet tot op de dag van vandaag niet waaraan ik nu precies geopereerd ben en ben er zeker niet beter van geworden. Afschuwelijk dik litteken op mijn rug.

 4. Ik ben in 1967 geopereerd aan mijn rug. Dr Enklaar had een nieuwe hechting techniek waardoor het een prachtig litteken werd. Jaren later, toen hij al ” gevlucht” was naar Frankrijk kwam de medische tuchtraad erachter dat er werkelijk niets aan mijn rug was gebeurd!! Jarenlang toestanden met verzekeringen gehad door deze operatie. Onze hele familie was patiënt bij hem. Hij zette ons, 3 personen, altijd tegelijk in het gips voor een lange periode. Mijn zus is ook een aantal keren door hem geopereerd. Wat wel opviel was dat altijd dezelfde groep meisjes tegelijk op zaal lag en weer operaties kregen. Ook was altijd dezelfde zuster aanwezig bij de operatie. Er stond zelfs een foto van ons gezin in zijn werkkamer. Wat hebben we ons vergist in deze ” vriendelijke” arts.

 5. Ik lees met verbazing al jullie verhalen. Ook ik ben door Enklaar aan mijn rug geopereerd. Ik was 12 en het was 1974. Emma Kinderziekenhuis. Daarna een jaar in een gips corset en toen nog een jaar elastiek corset. Ik heb er naast de emotionele schade ook een hele slechte rug aan over gehouden.
  Er moeten idd veel meer slachtoffers zijn die net als ik meer zouden willen weten over de handelwijze van dr Enklaar en op welke wijze zijn loopbaan werd beeindigd. Al was het maar als traumaverwerking want ik denk dat je daar toch wel van mag spreken. Ik heb inmiddels ontdekt dat er bij het nationaal archief een tuchtcollegedossier over hem bestaat en daar een kopie van opgevraagd. Mochten er meer mensen zijn die informatie hebben of zoeken dan is dit misschien de plek om dat te melden.

  1. Ben wel benieuwd. Zou je daar hier een samenvatting van willen geven? Ik heb heel lang geleden een brief geschreven aan het Luthers Diaconessenhuis waarin ik stelde dat het ziekenhuis toch ook verantwoordelijkheden heeft over de artsen die daar werken. Onmiddellijk gebeld door de directeur. Het enige wat hij deed was me het adres geven van Enklaar. Die heb ik toen een nette brief geschreven. Natuurlijk nooit meer wat over gehoord. Hoewel ik wel benieuwd ben naar je resultaten heb ik zelf geen zin om hier nog energie in te stoppen. Het is gebeurd en daar is niks meer aan te doen. Zo ernstig als het toen mis ging zal nu toch niet meer gebeuren mag ik hopen.

 6. Wauw ik krijg hier rillingen van 1976 zou deze arts Mijn zoon opereren aan een klomp voet
  Hij was 3 jaar
  Via zijn onder rug thuis dacht ik wat eng eigenlijk
  Ben de week erop naar het ziekenhuis gegaan en hem gezegd ik laat het niet doen
  Bij orthopedisch schoenmaker schiedon terecht gekomen
  En met aanpassingen in schoenen na 5 jaar alles goed gekomen
  Wat ben ik blij dat ik op mijn gevoel ben afgegaan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image