Medtronic vs Dexcom sensoren

Ik gebruik al enige tijd sensoren om mijn bloedsuiker constant te meten (CGM). Lange tijd was ik tevreden met de SofSensor van Medtronic. Toen Medtronic een nieuwe generatie sensoren uitbracht, de Enlite, was ik eerst heel blij. Deze sensor is veel kleiner en geeft minder littekens. Ook het inbrengen is veel comfortabeler. Ik ondervond echter veel problemen met deze sensor. Zie eerdere blog. Over de ondersteuning van Medtronic was ik erg ontevreden. Zie. Natuurlijk zijn er meer leveranciers van CGM. Ik heb contact gezocht met DexCom en kreeg de gelegenheid om deze sensor een aantal weken uit te proberen. Ik hoefde alleen de sensoren te betalen en kreeg de overige apparatuur te leen. Hieruit blijkt dat de leverancier gelooft in zijn product. Gedurende de test is de begeleiding vanuit DexCom heel erg goed geweest. Geen eerstelijns geneuzel, maar gewoon deskundige begeleiding. Na vier weken kreeg ik nog twee sensoren gratis en voor niks.
Uiteindelijk heb ik niet voor de DexCom gekozen. De reden is dat er bij mij behoorlijke opstartproblemen zijn met de sensor. Vergelijkbaar met de Enlite. Bij de Enlite heb ik dat opgelost door de zender pas na een groot aantal uren n├í het aanbrengen van de sensor aan te sluiten. Bij de DexCom durf ik dat niet omdat de aansluiting van sensor op zender nogal fragiel is. Ik zag overigens dat in de USA mensen dit probleem hebben opgelost door vernuftige constructies te maken om de sensor te beschermen. Kortom, ik ben niet uniek met de problemen die ik ervaar. ­čśë

Er is een aantal zaken dat voor de DexCom pleit. Als de sensor goed functioneert, dan is hij echt akelig nauwkeurig. (bij mij pas na een paar dagen) Zo nauwkeurig dat als ik bij het kalibreren een verschil zie van een punt, dat ik de vingerprik opnieuw uitvoer omdat ik d├şe waarde niet vertrouw en de sensor wel. Meestal blijkt de tweede prik dan inderdaad veel dichter bij de sensorwaarde te liggen! Zoveel vertrouwen heb ik in de Medtronic sensoren nooit gehad.
Een ander aspect is de prijs. Zeker van belang als je zelf de kosten draagt. De Dexcom sensoren zijn iets duurder dan de Enlite. Als je kijkt naar ervarings-cijfers op Engelstalige forums, dan zie je gebruiksduren vermeld van 1 week tot zelfs 3 weken gemiddeld. Veel mensen rapporteren zo’n dag of 12 gemiddeld. Natuurlijk wordt dat allemaal ontraden, maar het gaat over veel geld, dus experimenteren (op eigen risico) kan interessant zijn. Helaas hielden de sensoren het bij mij niet zo lang uit.

Het systeem van Medtronic biedt ook voordelen. Heel kort samengevat komt het er op neer dat het allemaal wat robuuster en beter uitontwikkeld is. Voorbeeld: de mogelijkheden om gegevens terug te zijn op de ontvanger zijn veel uitgebreider. Ander voordeel is dat je -als je de VEO pomp hebt- je niet een extra ontvanger nodig hebt.

Wat mij betreft is de conclusie dat het interessant blijft om de diverse systemen te volgen. Er komt binnenkort vast weer nieuw spul op de markt.
Wel jammer dat je nog echt zelf op zoek moet naar informatie en zelf moet experimenteren. Niemand zegt de problemen die ik ervaar te herkennen, maar als je zoekt dan blijk je helemaal niet de enige te zijn. Is er echt nergens een ziekenhuis/universiteit/kenniscentrum/weetikveelwat die kennis opbouwt met behulp van gebruikers ervaringen? Moeten ze het ook weer delen natuurlijk……

 

5 gedachten aan “Medtronic vs Dexcom sensoren”

 1. Hallo Kees,

  Zelf heb ik twee keer de Dexcom gebruikt en dat was echt geweldig.
  de eerste keer ging de sensor 14 dagen mee.
  En de tweede keer 28 dagen mee.

  Hoe gaat het nu met de Enlite?
  Ik wil die binnen kort gaat testen.

 2. Hallo Kees,

  bedank voor je snelle reactie!
  Daar de Enlite het maar een week vol houdt
  kies ik om die reden voor de Dexcom.
  De samenwerking met Dexcom is in 1 woord geweldig.

 3. Ha Kees,

  Wat gaaf om je blog te lezen! Als techneut word ik natuurlijk razend enthousiast van getallen, analyses en zonnepanelen. Mooi man!

  Op het moment gebruik ik een proefsensor (voor een week). Hierbij gebruik ik de voorloper van de Enlite; helaas kan ik je niet vertellen hoe deze dan precies heet, het is in ieder geval een Medtronic product dat werkt met de Medtronic Paradigm 754. Het voornaamste punt waar ik tegenaan loop, is de tijdsvertraging tussen de CGM en het meten met de Contour Link. Op het moment loop ik tegen ongeveer 10 – 20 minuten aan, wat kalibreren en accuraat sturen best lastig maakt. Heb je een beeld van de vertraging van de producten die jij gebruikt hebt?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  mvg,

  Bert

 4. dan heb je de SofSensor. De Enlite heeft een zelfde vertraging, zo'n 20 minuten. Uiteraard moet je kalibreren als je waardes wat vlak zijn. Als je de sensor langer gebruikt, dan krijg je daar handigheid in. De Dexcom claimt een kortere vertraging. Of dat echt zo is heb ik zelf niet geconstateerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com