Levensduur sensor Medtronic 670g verlengen?

Op diverse plekken las ik dat de levensduur van de sensor van de Medtronic 670 g (de Guardian sensor 3) niet te verlengen is. Is dat ook zo?
Met de Enlite deed ik gemiddeld 10 dagen.

Laat ik beginnen met wat disclaimers

 • Alles wat ik hier omschrijf zijn persoonlijke bevindingen en hoeven dus niet voor iedereen te gelden.
 • Mijn experiment is duidelijk niet volgens het protocol van Medtronic.
 • Het resultaat is gebaseerd op 1 test.
 • Als je ook wilt experimenteren weet dan zeker waar je mee bezig bent. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je doet.

Inleiding

Toen ik jaren geleden begon met de glucosesensor heb ik de sensoren zelf bekostigd. Dat was best een financiƫle aanslag. Ik zocht naar een manier om de sensor langer mee te laten gaan. In 2009 schreef ik daar wat over maar de sites met onderbouwing zijn niet meer online. Best jammer want er waren allemaal grafieken in opgenomen waarin je de kwaliteit van de sensor kon zien. Een deel van de informatie is nog te zien op de WayBack Machine. Heel kort door de bocht komt het er op neer dat je de kwaliteit van de sensor grofweg kan aflezen aan de stroom (ISIG). Als de sensor een hogere ISIG waarde geeft dan 2,5 nA/mmol/l dan functioneert hij meestal nog redelijk. (dus een ISIG van 10 bij een bloedsuiker van 4)

Het experiment

Eerder haalde ik na een week de zender los van de sensor. Vervolgens stopte ik de zender een paar minuten in de lader en daarna sloot ik de zender weer aan op de sensor. Nadat ik dat had uitgevoerd loog ik tegen de pomp dat ik een nieuwe sensor had geplaatst. Dit was hoe ik de Enlite vaak een nieuw leven gaf. Ik kreeg nu echter al snel de melding dat de sensor niet goed was.
Enige tijd later heb ik na de eerste week de zender volledig opgeladen en toen weer aangesloten en weer gezegd dat het om een nieuwe sensor ging. Toen ik op dag 12 wakker werd en ging kalibreren was mijn bloedsuiker ruim een punt hoger dan wat de sensor aangaf. Bij de Enlite was dat altijd een indicatie dat de sensor slechter werd. De sensor functioneerde dus 11 dagen prima.

Voordelen

Het grootste voordeel is natuurlijk de financiƫle besparing die deze truc oplevert. Ook hoef je wat minder vaak een sensor te schieten.

Nadelen

 • Je houdt je niet aan het protocol.
 • Na een week moet je de sensor wat extra in de gaten houden.
 • Risico op hogere waardes (bij veroudering geeft de sensor steeds een wat lagere waarde)
 • Als je veel hoge waardes hebt dan zal de levensduur korter zijn. Immers bij hogere stroom raakt het eiwit op de sensor eerder op. Maar ja, de AutoModus is er voor om je waardes niet te hoog op te laten lopen šŸ˜‰

Maar hoe kan dat nou?

Van een aantal kanten hoorde ik dat verlengen niet zou kunnen. Mijn eerste poging lukte ook niet. Volgens mij zit er in de sensor geen enkele intelligentie. Het is een drager met een eiwit en wat elektrodes. Dan moet de zender dus intelligentie hebben. Zou Medtronic daar iets in gebakken hebben dat je na 7 dagen sowieso de melding krijgt dat de zender niet goed is? En dat dat dan gereset wordt als de zender 100% is geladen? Ik ga maar niet proberen daar een vraag over te stellen bij de leverancier……

2 gedachten aan “Levensduur sensor Medtronic 670g verlengen?”

 1. Dag,
  Denk ook dat de software is aangepast, de pomp verwacht een bepaalde ISIG waarde bij een nieuwe sensor of vergelijkt softwarematig de laatste waarde voor de wissel, als die dan gelijk is krijg je problemen. Bij mij gaat de pomp dan heel vaak vragen om nieuwe kalibratie. Ik heb nu de 780G waar overigens de ISIG waarde van de sensor nergens meer is te zien!

  1. Hmm, weet je dat zeker? Als je de zender 10 minuutjes in de lader doet en dan als nieuwe sensor aangeeft dan gaat het bij mij wel goed en ziet de pomp niet dat het een al gebruikte sensor is. Maar natuurlijk als de sensor al aan het eind van zijn levensduur is dan gaat hij om veel kalibraties vragen en is hij onbetrouwbaar.
   Bij de 780g is de ISIG inderdaad niet meer terug te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com