Ervaringen Climarad S-Fan+

In deze blog beschrijf ik mijn ervaringen met de climarad S-Fan+ ventilatie. Op internet kon ik heel weinig vinden vandaar deze review.

Wij hebben een chaletje in de bossen waar we -vanwege Corona- ook in de winter langere tijd willen verblijven. De CO2 waarde binnen is, als we alleen de natuurlijke ventilatie gebruiken, veel te hoog. Het raam open zetten is de buitenlucht verwarmen. Je hebt dan of te veel of te weinig frisse lucht. Op mijn zoektocht naar een systeem dat goed plaatsbaar is bij een dunne muur kwam ik uit bij de Climarad S-Fan. Die heb ik inmiddels geplaatst in de slaapkamer. We hebben de + versie genomen (S-Fan+) omdat die ook kan verwarmen.

De hardware voelt heel degelijk aan. Het geluidsniveau valt me ook mee. Aanvankelijk waren er wat problemen. Het kwam er op neer dat de ruimte niet voldoende werd geventileerd. Climarad pakte dat uitstekend op. Ze hebben een aantal instellingen aangepast.

We hebben een externe CO2 meter en een thermostaat op het systeem aangesloten. Volgens mij komen die beide van Honywell

We hebben nu een systeem dat goed ventileert en dat ook kan verwarmen. Dat is in een kleine ruimte heel fijn want als het buiten heel koud is dan is een onverwarmde luchtstroom boven je bed niet fijn.

Wel vind ik een paar dingen minder prettig. Eigenlijk gaat het dan steeds om ontwerpkeuzes in de software.

  • Als je de thermostaat opdraait slaat op een gegeven moment de kachel aan. De unit schakelt dan van ventilatiestand naar verwarmingsmodus. Na een aantal uur schakelt hij echter weer terug naar ventilatiemodus. Dat kan natuurlijk een handige optie zijn als je vergeetachtig bent maar ik wil dat hij regelt naar wat ík instel op de thermostaat. Die tijd dat de unit blijft verwarmen is nu ingesteld op maximaal (10 uur) maar het zou echt handiger zijn als je dat terugschakelen uit kan schakelen. (voor vorstbescherming kan je de unit dus niet gebruiken)
  • Bij de ventilatiemodus en de verwarmingsmodus zijn aparte geprogrammeerde waardes voor ventilatiesnelheden bij bepaalde CO2 waardes. Je kan dus niet op de externe CO2 voeler een waarde instellen waar hij naar toe regelt. Eigenlijk verwachtte ik dat wel. Als je in de handleiding van de sensor kijkt dan kan je daar ook een waarde instellen maar kennelijk werkt die regeling op die manier alleen in combinatie met andere climarad producten. In de praktijk regelt de unit in verwarmingsstand naar zo’n 800 ppm en in ventilatiestand naar ongeveer 1000 ppm. Ik neem maar 2 ventilatiestanden waar. Als de CO2 waarde verder oploopt gaat de unit niet nog harder draaien terwijl de ventilator op handbediening wel hoger is in te stellen.
  • Hoe e.e.a. precies werkt kan ik niet in documentatie vinden. Wat ik weet heb ik van medewerkers of uit opgedane ervaring. Voorbeeld: er zit een klep om de unit af te sluiten. Eigenlijk ben ik wel benieuwd hoe die wordt aangestuurd. (open/dicht of proportioneel n.a.v. meetwaardes bijvoorbeeld)

Samenvattend

Voor onze toepassing is het een mooi systeem. Het ziet er netjes uit, voelt degelijk en is eenvoudig te monteren. Daarnaast heb ik heel goede ervaringen met de ondersteuning vanuit de leverancier.
Als gebruiker wat meer grip krijgen op de bediening zou echter heel welkom zijn.

2 gedachten aan “Ervaringen Climarad S-Fan+”

  1. Goedemiddag, de s-fan+ is ontwikkeld als een fan voor slaapkamers waarbij het even warm moet zijn voor het slapen gaan. Om de energiekosten niet te hoog op te laten lopen hebben we in eerste instantie bedacht de fan maximaal 2 uur ( instelbaar tot 10 uur ) te laten verwarmen. Overigens ventileert de fan wel ook als hij verwarmt.
    We zijn er gaande weg achter gekomen dat de fan ook als vervangend verwarmingstoestel wordt toegepast ook al was dat niet onze insteek.
    Vanaf heden hebben we daarom een nieuwe print ontwikkeld die mits dat er een thermostaat aan wordt gekoppeld ook continu kan verwarmen. Dit geeft helaas wel een hogere energierekening.

    1. Bedankt voor deze reactie. Een mooie modificatie dat je nu ook continue op temperatuur kan regelen. Natuurlijk is het een COP 1 regeling en is dat duur. Voor ons chaletje is een warmtepomp een wel erg hoge investering en gas is geen optie. Dit is dus voor ons een ideaal product.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com