Meten is weten 4. Resultaten zonnepanelen

Inmiddels is de kortste dag van het jaar geweest. Met PlugWise heb ik de opbrengst van mijn zonnepanelen gemeten. Conclusie: in deze tijd van het jaar is de opbrengst ongeveer 10% van de opbrengst in augustus. Was het in augustus ongeveer 40 kWh per week, nu is het iets minder dan 4 kWh. (er moet natuurlijk geen sneeuw op de panelen liggen, dan heb je natuurlijk helemaal geen opbrengst)
Overigens is er sinds kort een update van PlugWise. Hij crasht minder vaak en je kan nu ook opgeven dat een unit gebruikt wordt voor energieopwekking. Wel handig, hoef je zelf niet meer te rekenen.

Nog even iets over de configuratie (nav opmerking van Jorn). Het gaat om 12 panelen van 200 Wp. In augustus zie je bij zonneschijn inderdaad een opbrengst boven de 2 kW.
Volgende zomer moet er meer opbrengst zijn omdat er een boom weg is gehaald die vanaf 15:00 al schaduw gaf. De berekende jaaropbrengst moet 850 kWh zijn met 12 panelen. Dat is natuurlijk alleen bij optimale omstandigheden (plaatsing hoek en plaatsing op zuiden)

Eén gedachte over “Meten is weten 4. Resultaten zonnepanelen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com